חוק חינוך חובה כור היתוך או כור מצרף

בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

כמו שחוק חינוך חובה שימש ככסות לשאיפה למחיקת התרבות (או ניסיון למחיקת תרבות) של העולים הבלתי אירופאים
ממש לא, אבל זו סתם הערה היסטורית לא קשורה. תמשיכו...
התפוז_האורגני*
הצטרפות: 01 אוגוסט 2009, 18:58
דף אישי: הדף האישי של התפוז_האורגני*

שליחה על ידי התפוז_האורגני* »

_כמו שחוק חינוך חובה שימש ככסות לשאיפה למחיקת התרבות (או ניסיון למחיקת תרבות) של העולים הבלתי אירופאים
ממש לא, אבל זו סתם הערה היסטורית לא קשורה. תמשיכו... _

אה זה את חוקקת? :-)
הערה היסטורית היא תמיד קשורה כי אפשר ללמוד מההיסטוריה,
אז אם יש לך איך להחכים פה מישהו, למה להתקמצן?
תודה
צל_הימים*
הצטרפות: 15 אוקטובר 2007, 09:20

שליחה על ידי צל_הימים* »

_כמו שחוק חינוך חובה שימש ככסות לשאיפה למחיקת התרבות (או ניסיון למחיקת תרבות) של העולים הבלתי אירופאים
ממש לא, אבל זו סתם הערה היסטורית לא קשורה. תמשיכו..._
מעדיף להתחיל מלהטפל דווקא אליך... :-)

אמנם לך יש את היתרון של המחקר ההיסטורי השיטתי (שאת כנראה תאלצי לשלוף ממנו כמה טעונים), אך אני מעריך שיש קושי מסויים לשלול את הטענה של התפוז האורגני, כי זו טענה שמתקיימת יותר במישור הערכי מאשר בעובדתי. יש כאן בעצם מאבק בין נרטיבים היסטוריים שונים. דווקא במקרה שלך, מתוקף השכלתך את מייצגת את הנרטיב השלטוני, זה שניסה ובמידה רבה הצליח למחוק את זהותם של עולים רבים מתרבויות שונות. תוך כדי אני נזכר שגם בקרב אותו גרעין שלטוני, היה ניסיון, לפחות במוצהר למחוק את המקורות הפולניים-רוסיים שלהם, כמו בן-גוריון שעברת את שמו, וסך הבוז לגלות.
בערך_מוחלט*
הצטרפות: 22 מאי 2008, 09:13

שליחה על ידי בערך_מוחלט* »

אינני היסטוריון, אבל לדעתי בן גוריון ניסה לעשות כור היתוך וכך ניסה למחוק את כל התרבויות (מן הסתם היו לו נטיות לתרבות X יותר מלתרבות Y) וגם את הדת במטרה לבנות מדינת ישראל. אבל היום אם תשאל מהו המכנה המשותף בין יהודי ליהודי לדעתי לא תוכל למצוא תשובה היות והדת כבר לא מגדירה אותנו וגם אין שום הגדרה אחרת שאני מכיר חוץ מזה שכולנו תושבי ישראל ומכאן אפשר להוציא מסקנות מרחיקות לכת.
בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

אז אם יש לך איך להחכים פה מישהו, למה להתקמצן?
כי קיץ, חם, אני תיכף נוסעת, ולא בא לי לפרוש פה את כל ההיסטוריה של מערכת החינוך העברית המודרנית בארץ ישראל מראשיתה עוד בימי פראנקל בירושלים וראש החזיר שהניחו החרדים לפתחו.
בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

אינני היסטוריון, אבל לדעתי בן גוריון ניסה לעשות כור היתוך וכך ניסה למחוק את כל התרבויות (מן הסתם היו לו נטיות לתרבות X יותר מלתרבות Y) וגם את הדת במטרה לבנות מדינת ישראל
די די די...
רק על רגל אחת: אתם כולכם נופלים בפח הראשון והאידיוטי ביותר, והוא: שנדמה לכם שמערכת החינוך היתה "בחירה שלטונית", שנדמה לכם שמה שיש פה הוקם ב-1948, ושרק מפני שאתם מכירים רק את בן-גוריון, אתם מייחסים לו כל דבר שהתפתח פה.
זה בערך כמו שאלה שמכל השפות מודעים אך ורק לקיומה של האנגלית קוראים כל טקסט באותיות לטיניות כאילו נכתב באנגלית, וגם קוראים לאותיות "אותיות אנגליות". תמצאו לזה אתם את השם המתאים.
בערך_מוחלט*
הצטרפות: 22 מאי 2008, 09:13

שליחה על ידי בערך_מוחלט* »

אני לא דיברתי על מערכת החינוך אלא על בן גוריון. ל' אמר על בן גוריון: "הוא היה אדם ששנא את העם היהודי ה ר י א ל י; לא את הקונספציה של העם היהודי, אלא את עולמם של מיליוני היהודים שמקרבם בא. הוא פשוט את שנא את העולם ההוא.
התפוז_האורגני*

כי קיץ, חם, אני תיכף נוסעת, ולא בא לי לפרוש פה את כל ההיסטוריה של מערכת החינוך העברית המודרנית בארץ ישראל מראשיתה עוד בימי פראנקל בירושלים וראש החזיר שהניחו החרדים לפתחו.

לא ממהר. אני פנוי בסתיו :-)
ואת לא צריכה לפרוש את כל ההיסטוריה של מערכת החינוך העברית וגו', רק לבאר לי (בסתיו, בסתיו..) את הציטוט הבא, לאור השלילה המוחלטת שלך את מה שכתבתי לגבי הרווח "המשני" של ההגמוניה מכינונו של חוק חינוך חובה:

"מטרתו של החינוך הממלכתי היא לחנך דור צעיר שיוכשר למזג הגלויות בעם אחיד, מושרש בעברו וראוי לעתידו, מסוגל לבצע משימותיה ההיסטוריות של מדינת ישראל כפי שהוגדרו בהכרזת העצמאות". דוד בן גוריון (נצח ישראל, 1953, חזון ודרך, כרך ד', עמ' 284-287)

שלא לדבר על מה שקרה בפועל (אפילו לא בפועל אלא רק בחווייה הסובייקטיבית של בני עדות המזרח)

שוב תודה..
צל_הימים*
הצטרפות: 15 אוקטובר 2007, 09:20

שליחה על ידי צל_הימים* »

לא יודע אם קשור, ולא ממש סגור על כל הפרטים, אך קראתי אתמול באיזה עיתון ששר החינוך הורה להוציא את המושג נכבה מספרי הלימוד בערבית.
מעבר לוויכוח הערכי (פוליטי-אידיאולוגי) שעלול להתלקח האם זה פשע או מצווה, מה שכן ברור שיש כאן אקט ברור של מחיקת תרבות. הייתי מוסיף גם מחיקת היסטוריה, ברוחו של ג'ורג' אורוול האלמותי ו- מיניסטריון האמת , ןלהלן קטע קצר משובב נפש:

" ההיסטוריה משוכתבת לפי צורכי ההנהגה, והשפה המדוברת מותאמת, והופכת לשפה הנקראת "שיחדש" (Newspeak), כך שתוגבל יכולת החשיבה של האזרחים. מטרת ה"שיחדש" היא לצמצם את אוצר המילים, תוך סילוק מונחים כ"חופש", ובד בבד ליצור מצב בו הדיבור הופך להיות פעולה אוטומטית שמקורה בגרון האנושי, ולא פעולה מנטלית שמקורה במוח. כך למשל, תרגום לשיחדש של הפסקה המפורסמת מהחוקה האמריקאית, המדברת על חופש ועל המרדף אחר האושר, הינו מילה אחת- "חשובפשע" (Thoughtcrime) - המילה המיוחדת בשיחדש לכל פעילות מנטלית שאינה על פי עקרונות המפלגה. "
התפוז_האורגני*

בטח קשור, ולא תמיד הפרטים משנים :)
בגדול יולי תמיר החליטה להוסיף את המושג נכבה, וגדעון סער החליט להוציא אותו. יוצא שמחזור לימודים אחד או שניים יכירו את ההיסטוריה גם מהזוית הפלסטינית (אם הם הקשיבו בשיעור)

עצם הרעיון שהמדינה לוקחת מגוון ילדים ממגוון הורים, מאחידה אותם ומחייבת אותם לאותו גובה ואופי של רף, מצביע על מחיקה של מה שהיה קודם, והתעלמות ממה שיכול היה להיות.

ציטוט מ{{}}%D7%9C%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%93[/u]%D7%97%D7%95%D7%91%D7%94]ויקיפדיה
"בעוד שסעיף 10 לחוק מאפשר לכל הורה לבחור את זרם החינוך שבו ילמד ילדו, ומחייב את המדינה לדאוג לכך שלתלמיד יהיה מוסד לימודים מהזרם הרצוי במקום מגוריו, החוק אינו מאפשר בחירה מעין זאת במחנות עולים ושם הונהג חינוך אחיד של המדינה, אשר לא תמיד התאים לרצונותיהם של ההורים. בעזרת חוק זה, חויבו העולים לשלוח את ילדיהם לבתי ספר אלו של המדינה ולא לבתי ספר פרטיים בהם הם היו מעוניינים"

הרחבה קטנה לגבי החינוך האחיד וועדת פרומקין

<עדיין מחכה לסתיו>
רחל_ברמן*
הצטרפות: 25 אוקטובר 2006, 12:11
דף אישי: הדף האישי של רחל_ברמן*

שליחה על ידי רחל_ברמן* »

אם הם הקשיבו בשיעור
אהה. כרגיל.
כלומר, המבוגרים נלחמים על סמלים, והנערות והנערים עסוקים בחיי היומיום שלהם, שבהם הלימודים הם רק הסחת דעת כפויה.

ומסכימה עם התפוז האורגני שגם אם המטרה המקורית של החינוך הממוסד לא היתה קשורה בדבר וחצי דבר לפוליטיקה הפנימית של מדינת ישראל (מה שסביר, זה היה שינוי כלל עולמי ואחיד באופן מעורר חשד), הרי שאחת התוצאות אכן היתה מחיקה של תרבויות העולים. ובסופו של דבר, התוצאה משנה יותר מהכוונות.
שליחת תגובה

חזור אל “חברה”