מתכוני דגנים

אנונימי

מתכוני דגנים

שליחה על ידי אנונימי »

מדור מתכונים

ראו גם: מתכוני אורז, הכנת כוסמת
למאפים ראו: מתכונים לפשטידות, מתכונים ללחמים ולמאפים, גיוונים בלחם הביתי, מתכונים מקמח טף

עריכה: טול טול (מרץ 2011)

מתכוני קינואה
קינואה בסיסית (עוף החול)
מ-YNET

חומרים (לכ-3 כוסות):
1 כוס קינואה
קצת פחות מ-2 כוסות מים
הכנה:
שמים את הקינואה במסננת רשת דקה, שוטפים קלות ומסננים היטב לפני ששמים בסיר. מוסיפים מים וקורט מלח (אם רוצים) ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר ומבשלים על אש קטנה 15-10 דקות, עד שהמים נספגים וגרגרי הדגן שקופים.
צ'אודר תירס-קינואה (עוף החול)
מ-YNET
הצ'אודר הוא מרק עשיר ומעט סמיך המוגש ברחבי ארה"ב, בעיקר בניו-אינגלנד ובמדינות הדרום, ובדרך כלל מכיל צדפות. להלן גירסה בריאה, מהירה וטעימה.

חומרים (6-4 מנות):
2 כוסות מים
1/4 כוס קינואה שטופה
1 תפוח-אדמה בינוני-קטן, מקולף (אם רוצים) וחתוך לקוביות קטנות
4 כפות גזר מנוקה וחתוך לקוביות קטנטנות
1/4 כוס בצל קצוץ
1/2 1 כוסת תירס קפוא אורגני או רגיל
2 כוסת חלב (אפשר חלב סויה בתוספת סידן)
1 כפית מלח
קורט פלפל שחור
1/4 כוס פטרוזיליה או כוסברה קצוצה
4 כפיות חמאה

הכנה:
בסיר בינוני, שמים קינואה, תפוח-אדמה, גזר ובצל ומבשלים 15 דקות עד שהירקות מוכנים. מוסיפים את התירס ומחזירים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עוד 15 דקות. יוצקים פנימה את החלב ומחממים היטב. מחלקים בין קעריות מרק ומקשטים כל קערה עם פטרוזיליה וכפית חמאה.
סלט קינואה (עוף החול)
מ-YNET

מעין טאבולה של קינואה, ממש ארוחה בצלחת, מלאה בחלבון, ויטמינים ומינרלים. ניתן להגיש כמות שהוא, בפיתה (מקמח מלא), או כמילוי לירק מבושל.

חומרים (6 מנות):
5 כוסות קינואה מבושלת (1/2 1 כוסות לא מבושל)
1 כוס גזר קצוץ
3/4 כוס פטרוזיליה או כוסברה טרייה קצוצה (או שילוב)
1 כוס חמניות קלויות (או לא קלויות, לפי הטעם)
4 שיני שום כתושות
1/4 כוס שמן זית כתית
1/4 כוס רוטב סויה תמרי (לא תוצרת הארץ)
1/2 כוס מיץ לימון
2 עגבניות, חתוכות לרבעים
חופן זיתים שחורים

הכנה:
  1. מבשלים את הקינואה כמו במתכון הבסיסי ומצננים. מוסיפים גזר, פטרוזיליה, חמניות ושום.
  2. בקערה קטנה, מערבבים שמן זית, רוטב סויה ומיץ לימון. מתבשלים במלח ופלפל ויוצקים על הסלט. מערבבים היטב. מגישים על מצע עלים ירוקים זעירים ומקשטים ברבעי עגבניות וזיתים. גיוון: אפשר להמיר את הפטרוזיליה בשילוב עשבי תיבול כגון פטרוזיליה, אורגנו ובזיליקום.
פילאף קינואה (עוף החול)
את המתכון הזה, הנהדר כתוספת, אני אוהבת להכין ולהדק בכוס. אז אני הופכת את הכוס על צלחת הגשה ויש לי מנה יפה וטעימה.

חומרים (4 מנות):
1/4 כוס גזר קצוץ דק מאוד
1/4 כוס בצל ירוק, קצוץ דק מאוד
2 כפות סלרי אמריקאי קצוץ דק
2 כפות פלפל אדום קצוץ דק
2 כפות פלפל ירוק קצוץ דק
3 כוסות קינואה מבושלת (לפי המתכון הבסיסי למעלה)
2 כפות חמאה או שמן זית (או שילוב שלהם)
1 שן שום כתושה
1 כפית אורגנו טרי קצוץ או כפית אורגנו יבש
מלח ופלפל לבן לפי הטעם
1 כוס שקדים, או אגוזי לוז קטנים שלמים, או חצאי פקאנים קצוצים וקלויים במחבת יבשה

הכנה:
מכינים את הקינואה ושומרים חם. בינתיים, ממיסים את החמאה במחבת (או מחממים את השמן) ומקפיצים את הירקות עד שמוכנים אך עדיין פריכים. מוסיפים את האורגנו. בוחשים את הירקות והשקדים לתוך הקינואה החמה ומערבבים היטב.

עוד קינואה (עוף החול)
מתכון קל וטעים לקינואה
1/2 כוס קינואה שטופה מספר פעמים ומסוננת.
1/2 כוס מים רתוחים.
1 עגבניה קלופה קצוצה.
1 בצל קצוץ.
שמן לטיגון.
1/2 כפית מלח.
פלפל שחור.
אופן הכנה
  1. מאדים בצל קצוץ בשמן בסיר מכוסה.
  2. מוסיפים עגבניה קצוצה.
  3. מוסיפים קינואה, מלח פלפל שחור ומערבבים.
  4. מוסיפים 1/2 כוס מים רתוחים, מערבבים ומביאים לרתיחה.
  5. מעבירים ללהבה נמוכה מאד ל- 15 דקות.
  6. מכבים אש ומשאירים בסיר סגור ל- 15 דקות נוספות.
בתיאבון
טורטיה קינואה (עוף החול)

2 כוסות קמח קינואה (אני טוחנת לבד בבית במכשיר לטחינת קפה/תבלינים)
1 כפית מלח מחוקה
1 שקית אבקת אפיה
1 כף שמן (או מרגרינה למי שאוכל)
3/4 כוס מים חמים.

לערבב היטב
לקחת נייר פרגמנט להניח עליו כף אחת מהתערובת, להניח מלמעלה עוד נייר פרגמנט ולרדד לעובי 3 מילימטר. להסיר את הנייר העליון ולהפוך את הטורטיה על מחבת מחוממת מאד (משומנת קלילות) ולקלף את הפרגמנט. אחרי חצי דקה בערך להפוך את הטורטיה ולאפות אותה עוד קצת. היא צריכה להיות יציבה אך לא נוקשה.

אני משתמשת במקום פיתה.
מעולה ומומלץ למי שסובל מקנדידה או שרגיש לגלוטן.

מיצי החתולה (2005-08-23T08:46:34):
בקי, זה נשמע ממש טעים! יש לי חברה רגישה לגלוטן שמאד תשמח למתכון הזה.
אפשר להכין כמות ולהקפיא, ממש כמו עם פיתות, או שצריך לאכול טרי?

עוף החול (2005-08-23T09:25:44):
אני משערת שאפשר להכין ולהקפיא.
כדאי לחמם אח"כ במיקרו בכלי מכוסה (כמעט לחלוטין) כדי שהטורטיה תהיה רכה.
קינואה גווקאמולי (קרוטונית מהמרק הגדול)
ברוח טורטיה קינואה , במקרה הכנתי לא מזמן קינואה גווקאמולי:

קוביות אבוקדו בשל
מיץ מחצי לימון
עגבניה בשלה קצוצה דק, עם כל המיץ
המון כוסברה קצוצה דק
טבסקו (לפי האומץ)
מעט מלח (לקחת בחשבון שגם הטבסקו מלוח)
כף-שתיים יוגורט רגיל (אופציונלי, אבל מקפיץ מאוד את הטעם)

במקום למעוך לגמרי את האבוקדו, כמו שעושים בגווקאמולי רגיל, להשאיר בקוביות ולערבב עם קינואה מבושלת בטמפ' החדר.
סלט טבולה מקינואה (סימה מירושלים)
את הקינואה עושים מתכון פשוט של בצל לטגן, להוסיף קינואה, ואז מים כמו יחס של אורז. (חשוב לשטוף קינואה כי יש לה ציפוי מריר) אחרי 10 דקות לכבות את האש הקטנה כמובן. לקצוץ חבילת פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק, נענע, להוסיף חופן חמוציות, אגוזי מלך, או קשיו לא קלויים, מיץ מלימון או שניים, שמן זית כמה שרוצים, מלח פלפל אם חסר ובתאבון.

סלט בורגול:(ענת גביש)
להשרות בורגול (נדמה לי שעדיף מהסוג העדין -- יש גס ועדין) בערך שעתיים במים רגילים. לסחוט עם היד שיצאו כל המים. (המים אגב יהיו טובים לעציץ, כמו כל מי בישול ירקות או השרייה שלא משתמשים בהם לעוד משהו). (אם הוא לא רך ונוח לאכילה סימן שצריך עוד השרייה).
לתבל אותו בהרבה פטרוזיליה, עגבניה, שמן זית, לימון, מלח ופלפל שחור. (זה הבסיס לתיבול, כשהפטרוזיליה היא ממש שלטת, אבל אפשר להוסיף גם נענע קצוצה, בזיליקום טרי, ומה שבא.) טעים ובריא וקליל ומשביע, בקיץ. טוב לצד יוגורט.

סלט חיטה (ננה)
מתכון לסלט חיטה בקלי-קלות נראה גם מרשים למדי.. לשישה אנשים: כוס חיטה (או גריסים) בוררים ומשרים במים חצי שעה. שמים בסיר ומבשלים עד שהחיטה רכה. מעבירים לקערה ומוסיפים לפי הטעם גבעולי סלרי חתוכים לפרוסות קטנות, גמבה אדומה,צימוקים שחורים וחופן או יותר של שקדים פרוסים מתבלים ב- 5כפות רוטב סויה ,5 כפות שמן זית ו-5 כפות סוכר חום מערבבים ואוכלים בתאבון:-)

הכנת פופקורן
טובי י (2005-08-13T04:51:18):
אני לא יודעת אם גרעיני תירס הם קטניות אבל כלופן נדמה לי שמי שיודע לעשות משהו עם קטניות יודע גם להתעסק עם פופקורן.
איך למען השם מוציאים פופקורן מגרעיני תירס בשיטה הישנה של סיר ביתי ומכסה?
כלומר לא בשקיות המיקרו המשומנות למיניהם.
מה שאני עושה זה לוקחת סיר על אש גדולה אבל לא מדי, שמה מעט שמן שיצפה את התחתית, זורקת את הגרעינים, מכסה ומחכה. בדר"כ שליש מהגרעינים קופצים וכל השאר או לא נפתחים או אפילו נשרפים. לא מדובר בכמות ענקית של גרעינים שבגינה הם לא מצליחים לפלס דרכם החוצה, להיפך, הסיר ברובו ריק...
חשבתי שאולי צריך לחמם את השמן קודם להוספת הגרעינים, או שאולי זה קשור לעובי התחתית של הסיר, לכיוונון האש... כולופן עדיין לא מצליחה למצוא את הנוסחא לפופקורן שממצא את ייעודו...
התימצא ישועה?

אליס בארץ המראה (2005-08-13T14:20:45):
טובי, אני עושה את זה על אש קטנה-בינונית, ומקפידה לנער את הסיר מידי פעם. אני לא מחממת את השמן קודם.
עשית לי חשק לפופקורן :-9

אמא בבית (2005-08-13T15:10:22):
סיר רגיל, שמים די הרבה שמן, קצת יותר מציפוי התחתית, שמים גרעינים בכמות שרק תהיה בשכבה אחת, שמים על הכיריים מכסים ומדליקים אש גדולה. כשמתחיל לקפוץ אפשר להחליש קצת את האש. מחכים עד שהקפיצות מתמעטות לא מפסיקות לגמרי כי אז חלק כבר שרופים. מכבים את האש. בתאבון!

מיצי החתולה (2005-08-15T14:34:02):
טובי, מה בסוף יצא הכי טעים ומוצלח מכל הנסיונות?
אגב, אני תמיד הנחתי שהבעיה היא לא אופן ההכנה אלא איכות גרגירי התירס (הירודה) בארץ. קראתי פעם אצל נירה רוסו שיש בארה"ב זנים של פופקורן גורמה, והיא הביעה את עצבונה נוכח הגרעינים הבלתי-מתפצחים שנמכרים בארץ.

טובי י (2005-08-16T01:27:06):
טובי, מה בסוף יצא הכי טעים ומוצלח מכל הנסיונות?
שקית קנויה ולמיקרו ;-)
סתאאאם.
הפופקורן הכי פחות מסכן יצא לי בתוך סיר עם ריצפה דקה, על אש בינונית, קצת גרגרים, מכסה אטום לגמרי, וקשב רב לקצב (ממש כמו לספור צירים, רק שבסדר יורד...) .
איך מבדילים בין קטניות ודגנים וכמה זמן צריך להשרות

אמא נמרה (2003-09-24T22:48:00):
שאלת תם: תמיד משרים קטניות: גריסים, קינואה, דוחן, בורגול ועדשים לפני בישול, או שלפעמים לא צריך?
אני צריכה לדעת לפני הבישולים לראש השנה...

אביב חדש (2003-09-24T23:26:00):
יש קטניות שלא זקוקות להשריה, לדוגמא: קינואה. יש קטניות שזקוקות לזמן השריה קצר - עדשים חומות. וקטניות שזקוקות להשריה ארוכה - שעועית וחומוס.
ההשריה מקצרת את זמן הבישול באופן משמעותי ועושה משהו שקשור לגזים, אבל אני לא יודעת בדיוק איך.
אני חושבת שקינואה, דוחן, בורגול אינם קטניות כלל.

אמא של יונת (2003-09-25T00:57:00):
אגליה, אביב,
בורגול הוא חיטה גרוסה, לכן הוא דגן ולא קטניות. דוחן גם הוא דגן ולא קטניות. (בדגן הזרעים מקובצים בשבולת, בקטניות - הזרעים בתוך תרמילים). קינואה - לא מכירה.
עד כמה שידוע לי לא משרים דגנים.

אביב חדש (2003-09-25T08:47:00):
אמא של יונת - תודה על ההבהרה לגבי ההבדל בין קטניות לדגנים. באמת לא ידעתי איך יודעים.

אמא של יונת (2003-09-25T08:59:00):
אביב,
באמת קשה לדעת איך הם גדלים כשמכירים אותם רק במצבם המוכן - גרעינים בשקית ניילון בסופר...

אמא נמרה (2003-09-25T09:52:00):
בדגן הזרעים מקובצים בשבולת, בקטניות - הזרעים בתוך תרמילים

כן, זהו שהתבלבלתי בין דגנים לקטניות, תודה על ההבהרה.
בכל מקרה רציתי לדעת אם צריך להשרות דגנים וקיבלתי תשובה.

אביב חדש (2003-09-25T11:27:00):
אגב, כשאני עושה חיטה, אני משרה אותה, וזה מקצר את תהליך הבישול. בורגול לסלט טבולה רק משרים לדוגמא, ואז מערבבים עם כל שאר הרכיבים.

אמא של יונת (2003-09-25T12:17:00):
אביב,
אני מבינה שמשרים חיטה גרוסה גס (בורגול) ולא חיטה גרוסה דק (קוסקוס). נכון?

אביב חדש (2003-09-25T12:39:00):
אמא של יונת,
קוסקוס עשוי מסולת (אין לי מושג איך עושים סולת) ואינו תוצר ישיר של החיטה כמו הבורגול. מתכון של קוסקוס אפשר למצוא כאן בדף מאכלי עדות.
אני משרה חיטה גרוסה גס - בורגול וכדאי לדעת שיש גם בורגול גס ובורגול דק.

אמא של יונת (2003-09-25T23:56:00):
אביב,
לגבי הבורגול - אני יודעת שיש צורות גריסה שונות. סולת היא כמובן מחיטה, אבל התעלמתי ממנה, כי אותה בלי ספק לא משרים לפני הבישול. בכל מקרה, היא גרוסה או טחונה דק יותר מקוסקוס, ואינני בטוחה שזה ההבדל היחיד או שיש עוד תהליכי עיבוד שעושים את ההבדלים.

שרון ברקת (2003-09-29T13:56:00):
קינואה - לא מכירה.

אז נכון שלבישולי ראש השנה זה כבר לא יעזור, אבל הקינואה (Quinoa) היא דגן, ולא סתם דגן יש אומרים שהיא האמא של הדגנים...
עוד מידע ומתכונים כאן

אביב חדש (2003-09-30T11:43:00):
קוסקוס עשוי מסולת. מעבירים את הסולת תהליך של בישול בדרך מסויימת (מתכון בדף מאכלי עדות). אין גריסה של חיטה שעושה קוסקוס.

חזור אל “דיוני עריכות עם אופק”