הנסיון הוכיח לנו שכשאנו בוחרים במזון פשוט וטבעי יותר, הגוף שלנו מרגיש טוב יותר, רמת החיוניות שלנו עולה, ואנו מרגישים מחוברים יותר לכלל קהילת החיים סביבנו. פגשנו אנשים אחרים הבוחרים באורח חיים דומה ושמנו לב שהם מקרינים תשוקה לחיים מעוררת השראה. במקביל למדנו שבישול המזון משנה אותו ברמה הכימית וגורם להופעת רעלנים ואובדן עד מרבית המרכיבים התזונתיים שבו (מינרלים, ויטמינים, נוגדי חימצון, מים טהורים, ואנזימים). ישנן דרכים רבות לסיווג מזונות אוכלי אוכל חי - הנה אחת מהן:
פירות: אנחנו משוגעים על פירות! האקלים המזרח-תיכוני החמים מביא שפע של פירות עשירים במיוחד במים טהורים וויטמינים. הם עוזרים לתהליכי הניקוי בגוף וגורמים לבסיסיות בדרגת ה-pFH. אנחנו מעדיפים את אלה שנקטפו בשלים, באזור ובעונה לאכילה במצב שלם על-גבי מיץ או מיובש. מבין האהובים במיוחד: סברס, תאנה, אפרסמון, אוכמניות כחולות, רימון, פומלה, שעונית (פסיפלורה), אבטיח מלא גרעינים, תמרים טריים, תות עץ... בדרך כלל אנו בוחרים בפירות בשלמותם על פני הסוכר המרוכז יותר שבמיצי פירות ופירות יבשים.
עלים ירוקים: עלים ירוקים הם במרכז התפריט שלנו כי אנחנו מאמינים שהם דלק אנושי עילאי! אף הם גורמים לבסיסיות ועשירים במינרלים רבים כולל סידן וברזל; בחלבון, סיבים תזונתיים, ויטמינים וחומצה פולית. לכן אנחנו משתדלים לאכול כמה שרק אפשר, עם דגש על גיוון, צמחי בר, וטריות מירבית. אנחנו נהנים מהם בסלטים או כשהם מעורבבים היטב עם פירות במה שנקרא רסק ירוק. יש לנו עלים ממשפחת הכרוביים (עלי כרוב, ברוקולי, קולרבי, כרובית, Collards, והכי מגניב: כל סוגי ה-Kale, שלא ממש נכנס לשוק כאן אבל מאד מומלץ לגדל בגינה בחורף), עלים אורינטלים כמו בוק צ'וי ומיזונה, עלי חסה - כמה שיותר ירוק כהה, עלי חרדל (פותח את האף!), עלי סלק ומנגולד, תרד, מלוחייה, פטרוזיליה וכוסברה, נבטים ירוקים (חמניה, אלפלפה..), עשב (דגן) ... עלים מצמחי בר: חלמית (חוביזה), כוכבית, כף אווז, שן הארי, עולש, תלתן, גרגיר הנחלים, ריג'לה, ירבוז, סרפד, ברקן, גדילן, אפונת בר, חיננית, סלק-בר, עשב-בר (שעורה ושיבולת שועל) ...
ירקות: אנחנו אוהבים ירקות פריכים ועסיסיים בסלטים, במרקים או במקלונים להטבלה בדיפים. ירקות-פירות שאנחנו אוהבים: מלפפונים, עגבניות, קישואים, דלעות, פלפלים צבעוניים... ושורשים: גזר, צנונית, גזר לבן, לפת... וגם תירס צעיר, אפונים, סלרי, פטריות, כרובית, כרוב אדום וירוק ושלל נבטים של קטניות, דגנים ועוד.
שומנים: אלו מזונות "כבדים" יותר, עשירים בחלבון ושומן, הכוללים פירות שומניים, גרעינים ואגוזים. שמנו לב שאנו חושקים בשומנים יותר בחודשי החורף ופחות בקיץ. פירות: קוקוס (מקור בריא של שומן רווי), אבוקדו, זיתים ושמן זית (שומן חד-בלתי-רווי). גרעינים: פשתן, שומשום, חמנייה, ודלעת. גרעיני הפשתן העשירים באומגה-3 מהווים בסיס ל"שמשיות" וקציצות פשתן שאנו מכינים במגוון טעמים. אגוזים: מלך, לוז, שקד, ברזיל, מקדמיה, קשיו, פיסטוק, פקאן... גרעינים ואגוזים במיוחד גורמים לחומציות בדרגת ה-pH ומכילים שומן רב-בלתי-רווי הרגיש לאור, חמצן, וחום. לכן אנו שומרים אותם במקום קר וחשוך ועדיף עדיין בתוך הקליפה; משתדלים לאכול אותם במידה מוגבלת ועם הרבה עלים ירוקים. אנו משרים, מנביטים, ו/או טוחנים את הגרעינים והאגוזים לשיפור הטעם והקלה על העיכול.
בנוסף לארבע הקבוצות העיקריות אנו גם נהנים מ:
- מלח ים טבעי ועשיר במינרלים. (במידה - [ראו מלח טבעי])
- תבלינים חיים או מיובשים בעלי טעם חזק ומעשיר וסגולות רפואיות שונות. נציין שום, בצל, עירית, ריחן, שמיר, אורגנו, אזוב (זעתר)...
- מזונות מותססים שלא עברו פיסטור. כיף וקל להכין בבית כרוב כבוש, קימצ'י, מלפפונים חמוצים, חומץ, יין, גבינות מגרעינים ואגוזים, ועוד. התסיסה מאריכה את חיי המזון (מצוין לחורף) ומקנה לו תכונות בריאותיות חדשות כמו חיידקים מועילים וויטמינים, ומוסיפה טעמים מדהימים לצלחת.
- אצות ים הן מזון-על בעל טעם יחודי וערך תזונתי גבוה. דולס חסת-ים ונורי הם כמה מהאהובים עלינו. עוד לא מצאנו אצות מושכות במיוחד בחופי הים התיכון המזוהם... מחפשים מקור מקומי.
- חרקים, אדמה ובקטריה. מרבית המזון שלנו מגיע מהגינה, מליקוט וממקורות אורגניים ולכן אנו נמנעים לרוב מלשטוף את המזון. במכוון אין לנו חיים סטריליים ואנו מרחיקים רעלים וזיהום מחיינו. אנו מסייעים לגופינו להגיע לאיזון בקטריאלי על-ידי אורח חיים טבעי הכולל אי-שימוש בתרופות ובחומרים מחטאים, צריכת מזון מותסס, ושינה בחוץ. אין זה מכוון, אך לא נתכחש לכמויות הבלתי-מבוטלות של אדמה, חרקים וביציהם, ובקטריה אשר נצרכת על ידינו מדי יום ומן ההכרח משלימות את התפריט שלנו.
{נספח: מושגים מקבילים באנגלית:
- תנועת המזון החי = Raw food movement (כלל אורחי החיים המתבססים על מזון חי)
- צמחונות = Vegetarianism (תזונה מן הצומח ומן החי אך ללא בשר - עם בישול)
- צמחיוניות = Raw vegetarianism (דגש על מזון חי מן הצומח ומן החי אך ללא בשר)
- טבעונות = Veganism (תזונה מן הצומח - עם בישול)
- אכילת אוכל חי = Raw veganism (דגש על מזון חי מן הצומח)
- תזונה ראשונית = Primal Diet (דגש על מזון חי מן החי כולל בשר)
מה עם חלבון...?
with passion (2006-11):
- לפי WHO זכר\נקבה מבוגר צריך 2500\2000 קלוריות ליום בממוצע. מתוך זה WHO ממליצים לפחות 8% מהקלוריות - חלבון. 2500 * 0.08 = 200 קלוריות. 4 קלוריות לגרם של חלבון אומר שאני צריך 50 גרם של חלבון ליום. למרות שבממוצע גוף מבוגר מאבד רק 25 גרם של חלבון (על זה נראה שיש קונצנזוס), ולכן אני לא ממש מבין למה צריך פי שתיים מזה - אין שום בעיה לקבל גם את הכמות המופרזת הזו בתזונא טבעונאית.. (אף פעם לא הבנתי מה קופצים כל כך על חלבון.. כששואלים אותי מאיפה החלבון - אני שואל מאיפה הסיבים?? מאיפה הבסיסיות ב-PH?? )
3 כוסות עלי שן-הארי (או כף אווז) 4.5 גרם חלבון.
5 אפרסמונים 1 גרם חלבון.
2 תמרים: 1 גרם חלבון
חטיף: 5 פקאנים 1.5 גרם.
ארוחת צהריים: סלט גדול ופת-פשתן עם אבוקדו.
1 כוסות כרובית: 2 גרם חלבון.
2 עגבניות: 2 גרם
2 מלפפון: 2 גרם
בצל: 1 גרם
נבטים: 0.5 גרם
כוס עלים ירוקים כהים: 2.5 גרם.
חצי רימון 1 גרם
4 כפות פשתן 7.5 גרם.
אבוקדו: 2.5 גרם.
ארוחת ארבע: 1 אנונה גדולה: 3 גרם
ארוחת ערב: ירקות עם דיפ
- 5 כוס שומשום 13 גרם
שום ולימון: 0.5 גרם
1 מלפפון: 1 גרם
1 גזר: 1 גרם
פלפל אדום גדול: 1.5 גרם
סה"כ (אם לא טעיתי) : 51 גרם.
(מזון של סתו) (מעוגל לחצאים) (לא ציינתי רכיבים זניחים) (נתונים מהDATABASE של ה USDA)
פלוני אלמונית (2006-09-03T03:55:35):
מאיפה חלבונים בתזונה הזו?
with passion (2006-09-03T04:26:41):
חלבונים נמצאים כמעט בכל דבר שאני אוכל - פירוט בעמוד מה זה טבעונאי
לפי דעתי כמות החלבון וסוגי החלבון בתזונה הרווחת אינם בריאים לגוף שלנו (וגם לא טעים לי).
מקורות עתירי חלבון במיוחד: אגוזים, זרעים, עלים ירוקים.
B12
שלוו ה (2006-08-27T00:44:26):
שלום
רציתי לשאול לגבי ויטמין b12: אני צמחונית, והנטורופתיה שלי טוענת שכיום אין מספיק מויטמין זה במזון ואין מנוס מלקחת כדורים אשר אינם צמחונים. האם זה נכון?
נגה (2006-08-27T19:08:59):
אני מצטרפת לשאלה - קראתי בספר על גידול ילדים צמחונים שצריך לקחת תוסף ברזל, או לאכול מדי פעם ביצים או מוצרי חלב. מה אתם חושבים?
רוקדת לאור ירח (2006-08-27T21:04:21):
מצטרפת לשואלות לפני- בתור צמחוטבעונית ואמא.
with passion (2006-08-27T23:42:26):
שלום - תשובה בקצרה - אני לא דואג ולא לוקח שום כדורים חוץ מכדורי תשוקולדה שאנחנו מכינים בעצמינו מפולי קקאו ותמרים... לאלה שדואגים (צמחונים או לא) אני אומר - אם את דואגת, תעשי בדיקת דם.. ואז אם באמת חסר ואת לא אוהבת או לו מספיק לך עלים ירוקים מהגינה ואת מאמינה בכדורים - תקחי כדורים ולבריאות.
ולתשובה הארוכה יותר:
לדעתי חשוב לזכור שצמחוני וטבעונאי הן תוויות בלבד - והפרטים שמאחורי התוויות חשובים הרבה יותר. לגבי ילדים - ילד "צמחוני" אחד יכול לקבל רק תחליף חלב-אם ולאכול בעיקר אוכל מעובד ולקחת אנטיביוטיקה כל פעם שיש איזה זיהומון; וילד "צמחוני" אחר שינק עד גיל 5 ואוכל אורגני מהגינה.. אם הילד הראשון יגיע לבית חולים חצי-מת עם חסך ב-B12 וברזל מיד כותרות העיתונים יתמלאו ב"ילד לבית צמחוני הגיע חצי-מת לבית חולים עם חסך ב..." למרות שצמחיונתו לא ממש קשורה. לעומת זה הילד הצמחוני השני יחיה חיים בריאים והגיע לבית חולים רק בגלל ששבר רגל אבל כותרות כמו "ילד לבית צמחוני עדיין בריא וחי.." כנראה ולא נראה. מה גם שאם ילד בשרי יגיע לבית החולים יגיע חצי מת עם חסכים - משום מה לא נראה כותרות שידגישו את בשריותו של הילד.
מה לעשות.. החברה הדומיננטית אוהבת לשים זרקור על חסכים כביכול במיעוטים והחלוצים שבינינו - באסון האוטובוס האחרון בסיני הכותרת ב"הארץ" הדגישה את "ערבייותם" של ההרוגים הישראלים.. זה הפריע לי.
אז נחזור לנושא - קודם כל אני באופן אישי מנסה להמנע מלנתח את הטבע למרכיבים קטנים מדי. המדע מגלה כל שנה מרכיבים קטנים עוד יותר שבדיעבד מאד חשובים לבריאות. מנסובו פוקואוקה (ראו לגנן ולצמוח בהשראת פוקואוקה) בספרו "חלקאות באופן טבעי" כותב שככל שהאדם מנתח את הטבע לפרטים קטנים יותר ככה הוא מבולבל יותר ורחוק יותר ממנו. אני ומשפחתי ניזונים ממגוון אדיר של מזונות צבעוניים ישר מהטבע בעלי כוח גברא שדן חלוץ והגנרלים יכולים רק לחלום עליו.. אני ממש לא דואג. אבל משום שנולדתי צמחוני ולא אכלתי במכוון מוצרים מן החי 11 שנה - אני כבר התרגלתי לשאלות על אסקימוסים, כאב וסבל הגזר, וויטמין B12.. ולכן גם חיפשתי תשובות ולא היה קשה למצוא אותן.
כשאני קורא על תפריט הילד הממוצע במערב - קורנפלקס, פסטה, לחם, אורז, פתיתים, תפ"א, ציפס, עוגות, קוסקוס - והקבוצה השנייה - חלב, גבינות, יוגורט, שוקו, גלידה, ביצים, בשר... זה 90%~ מהתזונה?!! אז אני מתחיל לדאוג.. הכל לבן? איפה הצבע? איפה הגיוון? פחמימות (בעיקר מאותו הצמח המהונדס) וחלבונים (בריכוז של פי כמה וכמה מהריכוז בחלב אם) .. אלו הם הרכיבים של מתכונים תוצרת-בית של דבק וצבע לבן לקירות.
אני חושב שחסכים ואלרגיות מגיעים מאורח חיים מנותק מהטבע. B12 זהו עוד שם מדעי לפיקסל אחד בחיוניות שבטבע.. החיוניות שאובדת בחיים של סופרמרקט, אוטו, מעלית, מזגן, ודירה. למדתי שחסך B12 זהו בעייה כלל-עולמית. משפחה צמחונית בארה"ב שילדה אובחן עם חסך B12 נלקחה למשפט על "הזנחה" שם התברר שכל ילדי השכונה סובלים מחסך B12 כנראה מזיהום של מפעל באזור. אבל מה בדרך הילד הופרד מהוריו בתקופת המשפט ואי אילו טראומות נוספות נגרמו למשפחה המסכנה. מכיוון שישנו זרקור על הצמחונים\טבעונים.. - בעיות שהן נחלת הכלל ממוקדות עליהם ואז נוצר הרושם שאילו הם בעיות ספציפיות לאורח חיים זה.
עלים ירוקים הם המקור האידיאלי לפי דעתי לברזל ומינרלים אחרים - לא מכיר יותר מקומץ אנשים שאוכלים יותר עלים ירוקים ממני.
ו-B12? הדעות חלוקות בנוגע לכמה אנו צריכים, האם הגוף יכול לייצר, ומאיפה זה מגיע. אני מקבל את זה מאיפה שהוא, אחרת הייתי מת. זה בא מתרביות חיידקים מסיומות. אולי הגוף שלי מייצר את זה. אולי בגלל שאני לא שותי מי פלואוריד וכלור. אולי בגלל שאני לא לוקח אנטי ביוטיקה, אולי בגלל שאני לא מתקלח כל יום. אולי מהחרקים מהגינה שאני אוכל ב"טעות". אולי כל התשובות נכונות. אבל מה שבטוח זה שאם אקדיש את חיי להוכיח כאלה דברים לא יותר לי זמן לחיות כמו שאני אוהב ואז אולי באמת יהיה לי חסך בB12...
כבר לא פה (2006-09-02T19:19:40):
ליאת Skippy, מאז שכתבתי את השאלה הבנתי שאין תשובות חותכות. השבוע אחרי שמוכר בחנות טבע ניסה לשכנע אותי שאני חייבת כדורי בי-12 והוא יודע כי הוא נטורופת וזה שאני אוכלת ביצים ומוצרי חלב פעם בכמה זמן זה לא מספיק, והוא יודע כי הוא מומחה, נזכרתי שכל אחד הוא מומחה ובעצם אין תשובות חותכות. התשובה שאולי היתה מספקת אותי היא "אני לא אוכל מוצרים מהחי כולל בשר כולל דגים כולל חלב וכולל ביצים כבר שבעים שנה ואני בריא לגמרי". ולא נראה לי שיש תשובה כזאת (:
כמו שאבא שלי אומר - את עושה ניסויים על עצמך ועל הבן שלך. אכן כן.
קרני (2007-05-23T21:44:58):
לאופק ולכולם - מנסיוני - צמחונית כבר 25 שנים וטבעונית 5 מתוכן, עם מודעות גבוהה לאוכל בריא - B12 זה לא תאוריה.
לפני שנה התחלתי להרגיש ממש רע, הייתי חסרת אנרגיה לגמרי, וסבלי מקור כל הזמן. הייתי תשושה, לא יכולתי ללכת יותר מ 5 דקות בלי לנוח. לא יכולתי לעבוד או לעשות כמעט שום דבר, ככה פתאום בגיל 30!
אחרי הרבה שכנועים הלכתי ועשיתי בדיקת דם (כי גם אני הייתי משוכנעת ש B12 זה לא הכרחי ושאני אוכלת ממש טוב ומשגיחה על עצמי ואני יודעת הכי טוב וכו כו). בכל מקרה, ה B12 שלי היה כ"כ נמוך, שבמקרה שלי כדורים לא היו מספיק אפקטיביים והייתי צריכה לעשות סדרה של זריקות (אתם מתארים לעצמכם שלא כ"כ אהבתי את זה). לאחר חודש וחצי המצב שלי השתפר באופן ניכר.
בכל מקרה, מי שכותב באינטרנט ש B12 זו סתם תיאוריה, או משהו קטן ושולי, הוא חסר אחריות בעיני. עדיף לעשות בדיקות דם שוטפות, וכן, גם לקחת תוספים או לאכול ביצים מאשר לחבל בבריאות שלכם בגלל שאתם "לא מאמינים ב B12".
לאחר המקרה קראתי הרבה על הנושא - והאמת היא שקשה מאוד למצוא תשובות ברורות באינטרנט. אתרים מסויימים יגידו שיש מקורות של B12 מהצומח, אחרים יגידו שאין ושזה מסוכן מאוד להיות טבעוני ואפילו צמחוני. האמת היא שיש אוכלי בשר שסובלים ממחסור, וצמחונים שלא סובלים והתשובות באמת לא ברורות. בסופו של דבר, כל אחד צריך לעשות את ההחלטות שלו. צריך גם לזכור שזה שקונספט מסויים לא תואם את החשיבה ההוליסטית שלנו, כי הוא מתייחס לרכיב "נפרד" ולא וכל התמונה, לא אומר שהקונספט שגוי בעיקרו.
אני לא מסוגלת לאכול בשר אבל אני לוקחת תוסף של B12 ואוכלת ביצים פעם-פעמיים בחודש. אני לא אומרת לאף אחד מה לעשות, אבל אני יכולה לספר מהנסיון שלי שחוסר ב B12 הוא דבר אמיתי, מאוד לא נעים, ובמקרים מסויימים עלול להיות אפילו מסוכן וחבל.
פ רח (2007-06-01T20:51:56):
עוד על ויטמין B12 ציטוט מהספר "תזונת האדם ובריאותו" מאת בן אורי
"ויטמין בי-12 אינו מיוצר על-ידי צמחים ולא על-ידי בעלי-חיים. הוא מיוצר על-ידי חיידקים המצויים במעי הגס של האדם ובצינור העיכול של רוב בעלי-החיים הצמחוניים. התהליך נעשה בסיוע היסוד קובאלט. בקיבה יש מרכיב מסויים אשר בלעדיו לא תיתכן ספיגה של בי-12, וההשערה היא שהוא מסייע להדביק את הוויטמין לרירית המעי הדק, שדרכם חודר הוויטמין למחזור הדם. מרכיב זה נקרא
instrinct factor, ובעברית "הגורם הפנימי".
חוסר בבי-12 עלול לקרות בגלל גורמים שונים הקשורים לתהליך העיכול. הסיבות העיקריות הן:
- חוסר חומצתיות בקיבה, שנגרם על-ידי תרופות שנועדו לסתור את החומצה בקיבה, או סודה לשתיה, המכילה נתרן.
- הרס רירית הקיבה בגלל גירוי מתמיד, שנגרם על-ידי שתיית קפה, תה, קקאו, אלכוהול וכן שימוש בשמן מחומם.
- עצבנות, חרדה ופחדים.
- הרעלות מכימיקלים תעשייתיים, חומרי הדברה ותרופות
- מחלות בקיבה, בכבד, בדרכי המרה ובלבלב.
ויטמינים ו"השלמות מזון".
היסוד קובאלט, הדרוש ליצירת בי-12, מצוי בפירות ובירקות בכמות גדולה יותר מאשר בחלבונים מהחי. הוא נמצא בחסה, כוסמת,
תאנים, אגסים, סלק, עגבניות, כרוב, תפוחי-אדמה, גזר, משמש, אגוזים ותירס.
הטענה כאילו רמת הבי-12 אצל טבעונים נמוכה מדי, אינה נכונה ומטעה. מה שקובע זו רמת בריאותו של האדם, ולא הכמות המדוייקת של הוויטמין. אם האדם בריא ואינו סובל מאנמיה, סימן שלא חסר לו בי-12. אין שום טעם בשימוש בכדורי ויטמינים -
הטבע לא התכוון שהאדם יאכל את אבות המזון בנפרד, אלא בתרכובות כפי שהן קיימות בטבע."
מה ההבדל בין טבעוני לטבעונאי
הבנתי מפירוט המזונות שטבעונאי שונה מטבעוני (מלח, תבלינים, חרקים וכו'), האם תוכל לחדד את ההבדלים?
ליאת Skippy (2006-09-02T07:27:42):
mise,
אם הבנתי נכון,
ההבדל הוא לא באכילת אדמה, חרקים ובקטריות אלא שהם מקפידים על אכילת אוכל חי, נא, שאינו מבושל / אפוי / מטוגן בטמפ' גבוהות, אלא מקסימום 48 מעלות.
פחד ממחלות במקומות רחוקים
האם באמת מוצדק לפחד מהחיים ולאכול בעיקר אוכל מעובד ומבושל וחסר חיים כשנוסעים למדינות "מתפתחות" ? האם יכול להיות שחוסר במזון מגוון וחי הוא הגורם למחלות?
אופק - כתבת את זה ב האם כדאי להתחסן למזרח אבל נראה לי שיותר מתאים להתייחס לזה כאן...
אני התחלתי לאכול אוכל חי כשהייתי בהודו לפני כמה שנים ( גם הגעתי אז לאתר שלך וכתבתי לך
אני חושבת שעקרונית זה נכון וכשהגוף רגיל לאכול אוכל חי והוא ממש נקי וחזק, אין בעיה לאכול אוכל חי במזרח, אבל לאנשים (כמוני) שלא מורגלים בזה, לא כדאי להתחיל דווקא שם...
(ובגדול בטח שלא צריך לפחד מהחיים...
with passion (2006-09-07T18:01:52):
תודה מיכלונת על המשוב הנעים.
נכון לא נעים פרזיטים אבל תלוי איך מסתכלים על זה. בגינה שלנו אנו משאירים (ואוכלים) את רוב העשבים. אחד מהכללים בתורת החקלאות הטבעית של פוקואוקה היא לא לעשב. הוא טוען שהטבע יודע יותר טוב מהאדם מה צריך לצמוח איפה, שהעשבים שצומחים מושכים את החרקים ומביאים עמם את המרכיבים התזונתיים שהמערכת זקוקה להם. הטבע תמיד שואף לאיזון - ואותם העשבים "השוטים" הם אלה שיאזנו - לא החסות והפטרוזיליה המתורבתות. אני לא רואה הבדל בגישת האדם המתורבת (או הלקחן לפי סדרת ישמעאל) לעשבים "שוטים", פרזיטים, חיידקים, פלסטינאים... הדבר הכי מסוכן לאדם הוא האשליה שיש לו שליטה (ואין לו) - משהו לא עובד לפי "התוכנית", אז צריך להפטר ממנו, להרוג אותו. במקום לתת לאלים להחליט.. אנחנו נכנסים ללחץ - והלחץ הזה הרבה פעמים הורג אותנו הרבה יותר מהר מהפרזיטים. השליטה הזו ממכרת (מדבר מנסיון) ובסוף נעשים חולים ממנה.
בכל מקרה, אני מאמין שפרזיטים הם חלק טבעי, שווה ובלתי נפרד מהטבע.. ושפרזיטים באים אליי - לקבלם בברכה - זה סימן טוב לסביבה חיה - השואפת לאיזון. כמובן זה לא נעים לשלשל 3 שבועות.. או אפילו למות - אבל באורח חיים בריא ומצב רוח טוב הסיכוי למות מרב הפרזיטים האפשריים קטן ורובם גורמים לאי נוחות זניחה או לא קיימת. בתמונה הגדולה הטבע שואף כאן לאיזון. יש ענף שלם ברפואה האלטרנטיבית של COLONICS - ניקוי מעיים.. האם יכול להיות שפרזיטים של מערכת העיכול עושים בדיוק את זה? ראית פעם מחבת אחרי בישול וטיגון ? את השומן המקוקל והעמילנים שדבוקים חזק חזק? תארי את זה בתוך המעיים שלך - מי ינקה את זה אם לא ה"פרזיטים"? בעמוד תולעים במעיים מנסים להפטר מהם בשיטות "טבעיות" ופחות טבעיות (למרות שכולן הולכות נגד הטבע) ... התולעים האלה הלבנות לא הורגות אף אחד - זה פשוט לא אסתתי ולפעמים מגרד - אבל העמוד כבר מתחיל ב-צריך טיפול מיידי.. עצוב לי לשמוע את זה. בכל מקרה ירדתי קצת מהנושא.. אבל זהו לעכשיו.
ראו גם: חיים בצל הפחד לחלות
כמה מעלות נחשב לבשל?
מקסימום 48 מעלות
מה זה אומר?
אם אוכל חי - אז חי.
מה פירוש 48 מעלות? איך אפשר לחיות בבית בלי תנור וכיריים ולאכול משהו שהוא כן מבושל או אפוי או מטוגן, לא משנה באיזו טמפרטורה?
with passion (2006-09-02T22:09:58):
42 מעלות זוהי הטמפרטורה שבה נעשה שינוי כימי באוכל (ובגוף שלנו) מעל זה החלבונים מתחילים להנזק. זה מדהים איזה שינוי בטעם\מרקם\צבע קורה בגלל הבדל של כמה מעלות. קחי 2 חתיכות זהות פחות או יותר של ברוקולי. עכשיו עם מד-חום תחממי שני סירים עם מים ל-40 ו 50 מעלות.. תראי את ההבדל.
בכל מקרה יש אנשים טבעונאים שאוהבים אוכל חמים (למשל מרק ירקות חמים בחורף) אבל לא מבושל. אפשר לחמם על נר, או על כיריים חשמליים, או פשוט בשמש. יש כאלה מדויקים שבודקים אם מד-חום, ויש כאלה שבודקים עם האצבע שלא יתבשל. אני באופן אישי עד עכשיו, חוץ מיבוש בשמש, לא ממש נכנסתי לחימום המזון. אני מאד אוהב פת שמש והגרנולה מהכוסמת מונבטת שלנו... אין לי מדחום אז יכול להיות שלעיתים נדירות זה מאבד משהו - אבל יש אלו האומרים ש"אנרגית השמש" באוכל זה סבבה (בטח יש פה איזה עמוד על בישול בתנורי שמש).
חגית ל (2007-04-09T07:33:22):
למה 'טבעונאי' ולא 'טבעוני'?
פ רח (2007-04-09T09:54:45):
טבעוני - מעולם הצומח, וחי (או נא{{}}) - טבעי ולא מבושל.
טבעונים אוכלים רק מהצומח, טבעונאים כנ"ל ועם זאת, הם אינם מחממים את מזונם, כך שהמזון RAW (חי, נא).
קרוטונית מהמרק הגדול (2007-04-09T10:30:37):
הם אינם מחממים את מזונם
מחממים, אבל לא מבשלים (מחממים עד 40-50 צלסיוס כמדומני).
with passion (2007-04-09T10:53:17):
מחממים עד 40-50 צלסיוס כמדומני
כמו שלא רוצים שחום הגוף יעלה מעל 42 מעלות כי אז הגוף מתחיל.. פשוט.. למות.. כלומר החלבונים במוח מתחילים להתפרק ועוד אי אילו שינויים כימיים.. כך גם "אנו הטבעונאים" מעדיפים שמזונינו ישאר.. בחיים.
מאיפה הזמן? האם אפשר לגור בעיר?
איזה דרך חיים נפלאה ונקייה נשמע נפלא,
רק רציתי לשאול מאיין אתה מוצא זמן להכין את כל המטעמיים האלה, אני הייתי פשוט צריך לעזוב את העבודה,
ובכלל איך אפשר לחיות כך בעיר (אני גר בעיר), שהיא כמעט ומנוגדת לאורך החיים הטבעוני והטבעונאי בכלל?
כל כך התחברתי לבישול עם השמש כי השמש היא אין סוף אנרגיה ובכלל האנרגיה של הטבע איזה נפלא
with passion (2007-04-11T20:18:08):
שלום טנא - כמה זמן שאני מקדיש לזה משתנה בהתאם למצב-רוח - it's up to me - אם אני מלקט ויונק ישר מהציצי של אמא אדמה - אז נראה לי שבשעתיים שלוש ליום אני מסודר. אם מתחשק לי לגדל דברים בגינה - אז זה יבוא קצת במקום הליקוט - ונראה לי שאני עדיין מסודר בשעתיים שלוש מקסימום. אם אני מחליט לקנות מזונות אז אני צריך לעבוד קצת בשביל הכסף - גם כאן הסה"כ ישאר שעתיים שלוש - רק שאיכות המזון הקנוי האורגני תהיה ירודה יותר משמעותית.
כל זה בנוגע לחומרי הגלם. עכשיו לגבי המתכונים.. במזון טבעונאי מודרני - אין בישול - אין שריפות - אין ניקוי של מחבתות משומנות ודביקות - אין מלא אריזות - אוכלים פחות כי המזון מזין הרבה יותר - אפשר לשטוף את כל הכלים תחת מים זורמים ובלי סבון. בכל מקרה נראה לי שאני משקיע בממוצע שעתיים ביום בשביל המזון שלי.. כשאין פלא-פון ואין לעמוד בפקקים לכל מיני "סידורים" ואין טלוויזיה.. עדיין אפשר "לעבוד" וגם למצוא זמן לאכול כמו מלך.
אני ממליץ בחום על הסרטונים הקצרים של אנני פיו
שם היא מכינה מתכונים מהירים ופשוטים שהם לא רק סלטים.. כל מיני סושי ומגוגלים ומרק וארוחת בוקר מקסיקנית..
היא גרה בעיר - ורוב הטבעונאים שאני מכיר גרים בעיר וקונים בסופר. המזון הוא אכן סוג ב' - אבל יש המון שאפשר לעשות שרובינו לא עושים בעיר.. ליקוט והנבטה וקנייה אורגנית וקנייה טרייה בשוק.. וכבישה והחמצה - וחפלקים מדהימים.
באהבה.
בטטות? דלעות? תפוחי-אדמה? חצילים? קישואים? תירס?
אני אוכל בטטות ודלעות וחצילים מדי פעם. בגינה יש לנו כרגע איזה 7 דלעות ענק.. מתאפק לא לקטוף! יש לי ידיד (לא טבעונאי) שאוהב מאד תפוחי אדמה חיים. לי זה לא טעים.
נועה בר (2006-10-12T08:12:04):
קישואים, דלעות, וגם תירס צעיר
חיפשתי ולא מצאתי תשובה לשאלה:
האם אוכלים את אלו לא מבושלים. כנ"ל לגבי תפו"א, חצילים.
with passion (2006-10-12T12:13:19):
נועה - היום הכנתי גרנולה מכוסמת מונבטת, חמניות מונבטות, הרבה דלעת מהגינה, בננות, תמרים וזנגביל. עכשיו זה מתייבש בשמש - הדלעת כל-כך מתוקה ואיזה צבע (שמתי קצת לימון כדי לשמור עליו קצת). מה עוד? היה לי פעם ספירולי - זה מכשיר ידני שהופך קישואים ודלעות ושאר דברים לחוטים ארוכים - פסטה חיה ממש. מאד טעים עם רוטב עגבניות או בסלט. מישהו ראה ספירולי או משהו דומה למכירה בכנען?
יש באמירים אחד שטוען שהוא מאוד אוהב תפוחי אדמה חיים - אני מאד לא אוהב את הטעם כך שכל עוד יש משהו אחר יותר טעים אני מעדיף את זה..
לגבי חצילים - לפעמים יש תקופות לא ארוכות שאני נהנה מהם - לא לבד - למשל - כמו לחם - לקלף ולחתוך פרוסות דקות ולשים אבוקדו עגבנייה שום וחרדל. או למרוח שמן זית ומלח ואז לשים רוטב מעגבניות מיובשות וחיות ועוד תבלינים של פיצה וזיתים ולשים בשמש שיתיבש. גם אפשר לחתוך חצילים ולשים בצנצנת עם שום וחומץ תפוחים ל-3ימים - אז לשפוך את החומץ והחצילים מאד טעימים בסלט. אופציה אחרונה - לחתוך לפרוסות לשים מלח בין כל פרוסה ואז אבן כמשקולת - כל המים והמרירות יוצאים בן לילה...
עזרתי?
ליאת Skippy (2006-10-12T20:07:30):
דלעת - הדר ושוני תמיד לוקחים קצת לטעום כשאני בשלב החיתוך. הדר מאד אוהב.
תירס צעיר - מעדן. רק שנוטה לעשות כאבי בטן אם אוכלים ממנו יותר מדי, למשל, 3 קלחים רצוף.
< מעלה בי זכרונות מימי ביה"ס היסודי, כשעבדנו בחווה החקלאית פעם בשבוע... אח, היו ימים... >
אילה א (2007-06-01T22:56:25):
הי יש לי שאלה אני לא בטוחה שזה המקום המתאים אבל אני מנסה אם לא אז סליחה שאני סתם מבלבלת את המוח .
החבר שלי התחיל לאכול בטטות חיות פשוט מקלף ואוכל(מהיכרותי איתו תוך יום הוא גם לא יקלף) והכל באשמתי כי לא הספקתי לקנות לו גזר
בכל אופן אני ישר נזעקתי ואמרתי לו שזה לא טוב ואסור (פולניה)
ביקשתי ממנו להפסיק עד שאני אברר אם אני צודקת או טועה האם יש סיבה אמיתית בעצם לא לאכול בטטה חיה ? (חוץ מהטעם -שבעיניו מעולה)
with passion (2007-06-02T00:24:46):
אילה - האם יש סיבה אמיתית בעצם לאכול בטטה מבושלת?
אני חושב שזה מקסים שהוא גילה מזון שטעים לו פשוט כמו שהוא. במיוחד במיוחד בגלל שהוא אוכל אותם "ככה" כמו שהן - לא מתובלנות ולא מעורבבות - אז בבקשה לא להתערב. אכילה אינסטינקטיבית פועלת באופן אופטימלי כשאוכלים את המזון במצבו הטבעי ולחוד. אם זה טעים, ובמיוחד אם זה כל כך טעים - גופו מקבל משהו מהבטטה לו הוא זקוק במיוחד. אני בהחלט עברתי תקופות בה מזונות שורשיים היו לי טעימים במיוחד (ענבל עוברת את זה עכשיו - ענבל אולי תכתבי פה כמה מילים?). הכל אפשר ורצוי חי במיוחד אם טעים - סלק, בטטה, דלעת, קישואים, חצילים....
ניצן אמ (2007-06-02T10:49:42):
סלק, בטטה, דלעת, קישואים, חצילים
ברוקולי, קולורבי, שורש פטרוזיליה, שום, שעועית ירוקה, אפונה, כרובית, ובעצם כל מה שלמדנו לבשל, אצלי בבית נאכל כמו שהטבע יצר אותו, הקטנה במיוחד אוכלת ככה.
גם לדעתי אין סיבה למה לא בטטה, נשמע די טעים, וכיף ללעיסה.
מכירה מישו שאוכל תפודים חיים, לי לא היה הדחף עד כה.
אילה א (2007-06-02T12:35:35):
אכילה אינסטינקטיבית פועלת באופן אופטימלי
זה מין הסתם נכון לאנשים בלי הפרעות אכילה .
אבל בכל מקרה כנראה שסתם זה נשמע לי פסיכי ולא יכול להיגרם נזק . מחר אני אקנה לו בטטות חדשות
תמי גלילי (2007-06-02T19:35:05):
יש באמירים אחד שטוען שהוא מאוד אוהב תפוחי אדמה חיים - אני מאד לא אוהב את הטעם
מכירה מישהו שאוכל תפודים חיים, לי לא היה הדחף עד כה.
התחושות שלכם בריאות, כנראה. מתוך ויקיפדיה:
Potatoes contain glycoalkaloids, toxic compounds, of which the most prevalent are solanine and chaconine. Cooking at high temperatures (over 170 °C or 340 °F) partly destroys these. The concentration of glycoalkaloid in wild potatoes suffices to produce toxic effects in humans.
רוקדת לאור ירח (2007-06-09T01:57:22):
אה והשבוע גיליתי את הבטטה החיה. מדהים! אני מאד אוהבת בטטות, אבל אחרי שטעמתי אותה וחשבתי על בטטות מאודות או אפויות הרגשתי שזה נחות לגמרי לעומת בטטה עסיסית נאה.
אילה א (2007-06-27T22:25:16):
החבר שלי התחיל לאכול בטטות חיות פשוט מקלף ואוכל
ממשיכה לדווח הוא עבר לחציל נא מקלף ומתבל מדווח על מרוצות גבוהה מאוד
מה לגבי מזון מנחם ומחמם?
מה לגבי מזון מנחם? האם אין געגוע לתחושה חמימה בבטן מדי פעם? דייסה חמימה, צלחת פסטה מהבילה? האם לא קשה בחורף למשל, לאכול את כל האוכל בטמפרטורת החדר? (אני מניחה שזה אומר שגם חליטת עשבים חמה היא מחוץ לתחום).
האם התחושה הזו נעלמת אצל טבעונאים, או שהם מסווגים אותה כלא רצויה?
with passion (2006-12-16T22:00:56):
קרוטונית חביבה - אני מבהיר שאצלי זה לא מציאות של "אסור" ו"מותר" אני אוכל מה שמתחשק לי ללא מאמץ מיותר (מבחינתי) ויוצא שזה טבעונאי. יש לי שפע של אפשרויות...
לגבי מזון מנחם - אני אוהב שכשאני פונה למזון כמקור לניחום, זה כמה תמרים, או פאי דלעת (ראי עוגות נאות) או קינוחים חיים... דברים טעימים כל כך, מקומיים, לא הרסניים, מחברים אותי לאמא אדמה... יש גם תשוקולדה מקקאו עם תמרים.
לגבי מזון חם - למי שרוצה - יש הבוחרים לחמם את המזון עד חום הגוף (כ-42 מעלות שזה עדיין חמים, אבל בלי השינוי הכימי), יש הבוחרים לשתות תה חם, יש הבוחרים לאכול דברים מחממים מסוג אחר כמו תמרים, פלפל חריף, אגוזים, יין. בכל מקרה זה בעיקר פסיכולוגי - כוס תה את קערת מרק לא יכולה לחמם גוף של 60 קילו (תשפכי כוס מים רותחים לאמבטיה של 40 קילו מים ותראי שאין הרבה הבדל). לא רק זה, יש האומרים שלאחר התגובה הראשונית מצריכת מזון חם, הגוף מרגיש קר יותר. יש כאן פוטנציאל לעמוד מורחב בכל הנושא של חימום לא רק של מזון, אלא גם של הבית.. האם זה הכרחי (במיוחד במזג אוויר כאן), וכו.
raw]תשובה מלאה של ויקטוריה food art climate[/po].html
בשמת א (2006-12-18T12:58:26):
האם זה הכרחי (במיוחד במזג אוויר כאן
תלוי בחומרים ובבידוד של הבית, לא?
אצלנו נעשה קר כמו קבר בבית בחורף. האקלים בתל אביב ממש גרוע.
אם כי, אני בודקת השנה (כבר אין תינוק בבית) כמה נוכל לחכות עד שנתחיל לחמם. אני לובשת סווטשרט על סווטשרט או סוודר על סווטשרט, כי קר.
מה כדאי לילדים?
לילדים - להשאיר דברים כמה שיותר פשוט.. סלרי עם חמאת שקדים, נבטים של כוסמת עם שמן זית ומלח, סלט ירוק עם עגבנייה ואבוקדו ולימון, רסק ירוק (להתחיל עם קצת עלים ירוקים), גלידה מפירות ומאגוזים - כל המתכונים ב-מדור מתכוני אוכל חי. מומו אכן אוכלת את כל אלו.
סירוב למזונות מבושלים
דיברנו בבית על איך עמדת איתן בדעתך לא לטעום אפילו קמצוץ מהעוגיות שהגשנו באותו יום של שוק הקח-תן.(ואלו היו עוגיות בננה ושומשום,ללא סוכר,עם קמח מלא והכל...) ואפילו לא ארטישוק או סלק... בתי בת ה-8 שאלה בתדהמה:"אמא,אז הוא אוכל יותר בריא מאיתנו? " (פשוט רוב האנשים סביבה לא אוכלים אורגני או חיים אורח חיים טבעי...)
בן ה-6 אמר: גם אני אלקט אוכל רק מהטבע כשאהיה גדול,כמו במטע" (כשהיינו במטע היה אחו שופע כל טוב והוא באמת היה מלקט ואוכל כל היום .)
בקיצור,היתה לביקורך אצלנו השפעה חיובית,(ולו רק כדי לדעת כמה דרך עוד יש בפנינו עד שנצליח לעמוד בפניי "עוגיית בריאות" ולסרב.)
with passion (2007-03-06T21:26:51):
בנוגע לסירוב מזונות מסוימים - חשוב לי להדגיש שאצלי לפחות, זה לא מתוך סגפנות - או קנאות.. ואין הסירוב כרוך במשמעת עצמית או מאמץ כל שהוא (אצל מומו זה אחרת.. בינתיים). אחרי כמה שנים של מזון חי - בלוטות הטעם שלי רגישות יותר למזון מבושל.. לפני שבועיים קניתי מלפפונים חמוצים תוצרת ביתית שהמוכר נשבע שלא בושלו בתהליך.. אחרי שטעמתי מיד שמתי לב לטעם הזר בדומה לצמחוני שטועם אבקת עוף במרק.. זה טעם זר שאינו ערב לי. לא רק זה - במקרה של מזון מבושל - שמתי לב שכשעברתי ל-100% תזונה חיה, המזונות החיים נעשו עוד יותר טעימים לרמות מדהימות כמעט - ואת תחושת הטעם הזו אני לא רוצה לאבד אלא אם כן אין ברירה (כלומר אם אהיה מאד מאד רעב ואין אפשרות אחרת מלבד מזון מבושל ולא מתחשק לי לצום יותר אחרי שבועיים..).
עוד נקודה אחרונה - רוב האנשים שעושים מעבר לתזונה טבעונאית ואני בתוכם שמים לב בתקופת המעבר לתופעות התנהגותיות זהות לאנשים המכורים לאלכוהול או דברים אחרים.. ויקטוריה בוטנקו כתבה ספר - 12 שלבים לטבעונאות שמשתמש במודל של א.א. כדי לעזור לאנשים להיגמל ממזונות מבושלים - היא טוענת שרובינו אכלנים כפייתיים (התנהגות נרכשת בגיל צעיר מהאנשים סביבנו) - ולרובינו יהיה מאד קשה בלי גבולות ברורים ושהטבעונאות היא גבול ברור - מבושל או לא מבושל. יש איזושהי הקבלה בין לאכול קצת מזון מבושל - ולשתות כוסית קטנה..
מה ולמה לגבי ממתיקים במטבח הטבעונאי
במה סוכר של תמרים טוב יותר מסוכר קנים או סוכר פירות או סוכר סלק או מייפל או דבש או...כל תחליף אחר שהוא בעצם אותו הדבר,לא?
הומיאופטית מסמר אמרה לי שתמרים מהזן היבש יותר עדיפים על תמרים לחים יותר (מבחינת סוכרים),האומנם?
אשמח לדעת אם יש באמתחתך הסבר מענייו משום שיש לנו במשפחה בעיית סוכר (גם לי,רק בהריונות בינתיים)
ואני תוהה אם זה שאני מכינה לאבי עוגה ללא סוכר,אבל עם מלא רכז תפוחים,זה בכלל עוזר? הכל חרטה?
אימצתי לי דעה אישית בעניין,שעדיף לי לאכול מעט סוכר במתכונתו הטבעית מאשר להיגמל לגמרי (לא ריאלי)או להשתמש במולטיטול ואספרטיים וכאלו (טפו...ישמור השם..). מה דעתך?
אור (2007-03-06T07:46:27):
אני תוהה אם אפשר לשים סטיביה במקום הממתיקים הרגילים. לא ידעתי שאפשר להכין עם זה כלמני מאכלים, חשבתי סתם שותים.
מתי יהיה חפלק במרכז\אזור רחובות?
with passion (2007-03-06T21:26:51):
לגבי מזונות מתוקים. אני מעדיף בגדול מזונות מלאים שגדלים ליד הבית ושלא עברו עיבוד - יותר טבעי+יותר מקומי=יותר טעים (וככל הנראה גם יותר בריא ומאוזן). קמח לבן - זה דוגמה קלאסית וקיצונית לטראגיות שבעיבוד המזון..
סוכר קנים, סירופ מייפל, וסוכר סלק הם מזונים מעובדים, מבושלים שעות על גבי שעות, וגם לא מקומיים.
רכז תפוחים אף הוא עבר בישול אינטנסיבי ואם זה לא אורגני - אז זה גם רכז ריסוסים וכימיקלים אחרים..
דבש שלא הורתח ממקור מקומי ואורגני זה כבר קטגוריה אחרת.. ויש טבעונאים רבים שאוכלים דבש (ויש לא מעט שמכלילים גם סירופ מייפל). מזה 12 שנה אני נמנע ממוצרים מן החי - הדבש היה משהו שהורדתי אחרי שקראתי את העמוד הזה גידול דבורים ואיסוף דבש זו התעסקות שפשוט לא מעניינת אותי מספיק כרגש - במיוחד כשכל כך יותר פשוט לקטוף תמרים..
וזה מה שיש - יש מאות סוגים שונים של תמרים.. טעמים שונים - הם עשירים ברכיבים תזונתיים רבים - קל להשיג אותם בארץ, אורגני וחי והם לא יקרים.
ממתיק נוסף שאני אוהב זה סירופ מקקטוס האגאבה - הייתי קונה גרסה נאה ואורגנית בארה"ב במחיר זהה לדבש. זה מאד טעים - ונראה לי זה אידיאלי לגידול בארץ ורק עניין של זמן עד שמישהו יגלה את זה ויתחיל עסק.
עוד ממתיק מצוין זה צימוקים (למרות שכאן גם האורגנים משתמשים בגופרית שתהיה מרוכזת יותר בצימוקים - ולא כמו התמרים אשר יבשים על העץ - הם עוברים תהליך של יבוש שכולל לעיתים תנורים בטמפ' גבוהות מדי).
אמא שלי מכינה עוגות מבושלות בלי סוכר - היא פשוט משתמשת בפירות שלמים והם מתייבשים וממתקים את העוגה.. היא עשתה כמה עוגות תפוחים שהבנתי יצאו מאד טעימות.
מקווה שהקשקושים שלי הבהירו איפה אני עומד...
קרוטונית מהמרק הגדול (2007-03-07T10:15:42):
יש מאות סוגים שונים של תמרים.. טעמים שונים - הם עשירים ברכיבים תזונתיים רבים - קל להשיג אותם בארץ, אורגני וחי והם לא יקרים
ומה לגבי סילאן? (האם הוא עובר בישול? הבנתי שמכינים אותו מהתמרים הכי "בררה").
סירופ מקקטוס האגאבה - הייתי קונה גרסה נאה ואורגנית בארה"ב במחיר זהה לדבש. זה מאד טעים - ונראה לי זה אידיאלי לגידול בארץ ורק עניין של זמן עד שמישהו יגלה את זה ויתחיל עסק
with passion (2007-03-07T18:02:18):
ומה לגבי סילאן? - גם סילאן תמרים וגם חרובים עברו בישול ממושך ועברו סינון להוצאת הסיבים התזונתיים. רק ככה מגיעים לנוזל האחיד הזה... בלי הסיבים הסוכרים מגיעים ישר לדם ולראש... ואז יש מה שנקרה sugar-high... ובשביל זה נותנים ריטאלין.
הממשלה ניסתה ליזום גידול אגאבה
למיטב ידיעתי זה לא גדל בשביל לייצר סירופ אגאבה.
קרוטונית מהמרק הגדול (2007-03-07T21:11:12):
גם סילאן תמרים וגם חרובים עברו בישול ממושך ועברו סינון להוצאת הסיבים התזונתיים. רק ככה מגיעים לנוזל האחיד הזה...
הממ... האם ממרח תמרים יותר טוב מבחינה זו?
תמי גלילי (2007-03-07T22:35:09):
תודה! יש לי מייבש מזון, אני פשוט צריכה לייבש בבת אחת כמות גדולה בזמן קצר (-:.
מצטרפת להמלצה על סירופ אגאבה - הוא מצויין וטעים (לדעתי יותר מדבש או ממייפל) וגם הערך הגליצמי שלו אמור להיות יחסית נמוך (בוודאי יחסית לתמרים), למי שהערך הגליצמי חשוב לו.
נעמה... (2007-03-08T22:21:19):
סירופ "אגאבה" ,איפה אפשר להשיג בארץ?
ועוד שאלה:מה בדבר סטיביה?
with passion (2007-03-13T21:36:36):
לא ידוע לי על מקום שאיפה אפשר להשיג בו סירופ אגאבה. אבל קקטוס אגאבה יש בארץ - שטח בבאר אורה - גם כן יש - הוראות באינטרנט לגידול אגאבה - גם כן יש.. !
סטביה זה אחלא.. היה לנו שיח בארה"ב ומומו הייתה מנשנשת - אם כי לא ממש השתמשנו בזה להמתיק דברים אחרים, רק לאכול כמו שהוא. פשוט במצב לא מעובד יש לזה טעם חזק. למישהו יש זרעים? אשמח לכמה שיחים כאן בגינה.
נעמה... (2007-03-13T23:32:36):
איפה בארץ אוכל להשיג שיח אגאבה?
with passion (2007-03-17T11:05:39):
הסוג שאת מחפשת זה אגאבה כחול, את יכולה לראות תמונות כאן למשל.. יש עוד הרבה על הרשת - תלמדי איך זה נראה ותשאירי את העיניים פתוחות כשאת מסתובבת. השיח מוציא "חזירים" מהצד - ואת אלה אפשר פשוט לשתול. אז כשאת רואה את זה - תבקשי אם אפשר לקבל.. אני מניח שזה יהיה בסדר. עוד אופציה זה להתקשר לגן הבוטני בעין גדי או מקומות אחרים עם אוסף קקטוסים ולשאול אם יש.
איפה ואיך משיגים מטחנות זרעים ידניות?
אופק,
נכנסתי לאובססיה קלה בענין המטחנת פרג... אם יהיו לך פרטים לגבי קיומה בנצרת, אשמח לשמוע.
מה שראיתי באינטרנט, עולה 47$. יש גם עם חלק פנימי מפלסטיק, ב 35$ בערך. שלך כולה ממתכת, נכון?
חוץ מזה, עדין מתאים לכם ביקור ביום ששי?
אנחנו צריכים להגיע למטולה בשעות אחה"צ מתישהו.
להתראות, ליאת
with passion (2006-09-19T04:21:07):
ליאת - אנחנו פה כמעט תמיד אבל לפני שעה הסתדר שאני נוסע מחרתיים ויחזור תוך שבוע אני מקווה (סיפור ארוך). אריקה ומומו יהיו ככל הנראה כאן וישמחו לקבל את פניכן. תרימי טלפון אם את רוצה להיות בטוחה 100%.
לגבי מטחנה - הבאתי שתיים - גדולה וקטנה - מהסגנון הגדול - תעשי חיפוש ב EBAY של "CORN GRINDER" ותראי זה 30-40 דולרים.. את שלי השגתי ב-30 כולל דמי משלוח.. את הקטנה קניתי בבודפסט בסופרמרקט רגיל וגדול.. עלה לי פחות מ10$. את הסוג הקטן אני רואה גם ב-40$ כרגע ב-EBAY. מה שאהבתי בשלי זה המשפך מפלסטיק - זה עושה את זה קל יותר - קנינו לטיול הרי. אולי תמצאי מישהו שנוסע למזרח אירופה. אולי בשוק הפשפשים.. עוד לא מיציתי את האפשרויות כאן בארץ. חבל שאין EBAY מקביל.
איפה משיגים פולי קקאו?
מה עם חרקים? דבש זה טבעוני?
אילה (2006-08-20T19:32:29):
דבש, מה הוא ? הוא תוצר של הדבורים , האם הן נחשבות לחרקים שאנחנו גוזלים מהן את מזונן ?אנחנו אוכלים אצות ומלפפונים חמוצים בגלל שיש בהם ויטמיני B12 , ובעצם אוכלים את הבקטריה.
אשמח להתייחסות .
תמי גלילי (2006-08-20T20:10:14):
ה- VEGAN שהכרתי נמנעו גם מדבש.
אבל אין כזה דבר להיות VEGAN ב-100%. את נוסעת במכונית? הדלק עשוי מחיות מתות. וכמו שציינת אנחנו אוכלים תוצרים של בקטריות ופטריות. מסקנה: כל אחד שם את הגבול במקום שנראה לו.
(אגב, גם בטבע, חיות שניזונות מצמחים בעצם אוכלות גם חרקים שחיים על אותם צמחים, ומקבלות מהם חלק מאבות המזון שלהן).
with passion (2006-08-20T20:37:57):
דף יסודי ומאלף בנושא דבש ומוצרי דבורה אחרים (השלכות אתיות, בריאותיות וסביבתיות):
http://www.vegetus.org/honey/honey.htm
לגבי ההערה של תמי: צמחונים טבעונים טבעונאים - נמנעים ממזונות ומוצרים שונים במכוון. אין אני צורך מזונות מן החי במכוון - אולם מכיוון שמרבית המזון שלי בא מהטבע (ולא ממדף הסופרמרקט הסטרילי) ומהבר - ישנו מגוון גדול ומדהים של חרקים שונים שאני צורך בדיעבד. אני עדיין מחשיב את עצמי כצמחוני משום שאני אוכל את התאנה בשביל התאנה ולא בשביל התולעים העסיסיות שבה. אני במכוון לא מנסה להימנע מלצרוך חרקים ובקטריות שונות במזון. 100% vegan לפי דעתי זה מישהו באורח חיים שצורך במכוון מוצרים שאינם מן החי.
הדיון מזכיר לי נושאים אחרים - למשל לגבי השואה ישנו דיון בין FUNCTIONALISTS ו-INTENTIONALISTS... בכל מקרה תמיד יש מרווח בין הכוונה או האידיאל והמציאות וחשוב להפנים את זה או שכולנו נשתגע מאובססיביות... חמלה קבלה חיוך אהבה
א''א (2006-12-17T16:47:47):
אתם אוכלים חרקים ? עברתי על הדף שלך במה זה טבעונאי והזדעזעתי. מה זה כולל ? ולמה בשר או עוף לא ?
with passion (2006-12-17T17:36:29):
א"א. אני מבקש שתקרא\י את הכתוב בשנית, תרגע\י, ואז תשאל\י (עם שם). אני לא נמשך למזון נקי וסטרילי ושטוף ברעלים (לכן אין חרקים) על המדף בסופרמרקט. אני אוכל מזון חי ישר מהעץ או הגינה או השדה. לא מרססים, וחולקים בשפע עם כלל קהילת החיים (מה שנשאר ממנה ...) אין זה במכוון, אבל אין לי ספק שחרקים רבים מוצאים את דרכם אל הפה שלנו. לא מבין מה הסיפור הגדול, גם אם זה היה במכוון.
מעבר למזון מוצק וטבעונאי..
נילי קו (2006-12-28T15:41:37):
הקטן שלי מתחיל לאכול, ואני לא מצליחה לחשוב על המון דברים טבעונאים שאני יכולה לתת לו.
תודה
with passion (2006-12-29T20:52:12):
נילי שלום ותודה על המילים המתוקות! הקטן נמצא בשלב מאד מיוחד בחיים.. הוא מחובר ישירות לאינסטינקטים שלו וזה נהדר! אני ממליץ להציג לו מגוון צבעוני של פירות וירקות. ממש לשים את זה מולו.. יש כאלה ששמים מול הילדים כל מיני פלסטיקים בצבעים מאלכותיים וחזקים.. עם ריח של מפעל בסין וכל מיני רעשים.. למה לא מנגו גדול ובשל, אפרסמון (שאפשר ממש לינוק ממנו!), פאפאיה, תותים, תפוז, בננה, תפוח, פסיפלורה, מלפפון, עגבנייה, עלה כרוב גדול, עלה מנגולד, תרד, חוביזה, כוכבית, חרצית, סלרי, כרובית, שום, בצל... מה שיש שצבעוני ונראה טוב ואורגני - להשאיר את זה במצב השלם (לא לחתוך, לא לתבל, לא לבשל) לשים את זה מול הילד, לתת לו לחוות כל פרי, להריח, למשש, וכמובן לטעום. אני ממליץ לא לתת לו כל פרי, אלא לגלות למה הוא נמשך באופן טבעי - יכול להיות כרובית, יכול להיות מנגו.. זה יהיה די ברור.. החושים שלו יגידו לו בדיוק מה הוא צריך. סביר שזה יהיה יותר פירות מאשר ירקות ואז אפשר קצת לעזור ולקלף את התפוז.. ואז תדעי מה לתת לו בימים אלו. ככה כל כמה ימים לשים מולו אפשרויות ולראות. זה משתנה לפי הצרכים של הגוף. אפשר לנסות (אם נראה לך שהוא צריך) צמחי מרפא טריים.. אם הוא צריך משהו מדיצינלי מהם, הוא ימשך לצמח הנכון. את יכולה לעשות את התרגיל איתו - אבל השכל יגביל אותך ולכן עדיף לכסות את העיניים ואז לראות איזה ריח גורם לך להזיל הכי הרבה ריר.. האינסטינקטים יתעורר ותצפי להפתעות! לא להוריד את כיסוי העיניים לפני שאוכלים כמה ביסים! תזכרי שהתרגיל הזה עובד רק אם מזון מלא ולא מבושל או מתובלן או מעורבב עם דברים אחרים. התהליכים האלה גורמים לאינסטינטקים שלנו להתבלבל וה-"עצור" הטבעי שהמזון נותן (אפשר להרגיש את ה"עצור" מאד באננס למשל) נעלם לו.. ואנחנו אוכלים ואוכלים עד ש...
הייתי נמנע מלתת אגוזים וזרעים בשלב ראשון, הם כבדים יותר, כלומר עתירי חלבון ושומן רב-בלתי רווי (שסביר שכבר התקלקל אם זה בא מהמדף בחנות). ירקות ופירות, כמו חלב אם, הם מתחת ל3% חלבון, מלאים בנוזלים, ויטמינים, מינרלים.. כשנראה לך שהוא מוכן אפשר לשלב רסק ירוק (עם רכיבים המבוססים על פי הבחירות האינסטינקטיביות שלו) וזרעים (במיוחד פשתן) ואגוזים מונבטים מושרים (שימי לב שרוב האגוזים בחנות עברו חימום ואינם חיים - עדיף ללקט לבד או לדעת טוב טוב מה עבר על האגוז).
מומו אוכלת הכי הרבה עלים ירוקים בגינה! היא מעדיפה את זה על רסק ירוק וסלטים מתובלים.. היא מאד אוהבת kale ו collards (יש לי זרעים אם את רוצה) וכוכבית, והיום שמתי לב שהיא אוהבת לקחת ביסים מבצל ירוק תוך כדי.
איפה יש מסעדות טבעונאיות?
אני מקווה שזה המקום הנכון... אם לא אפשר לערוך... אני אוצה להמליץ בחום לכל הטבעונאים / טבעונים / צמחונים / אנשים שאוהבים לאכול טוב על מסעדת שמבלה במרכז פרדס חנה. זוהי מסעדה צמחונית עם תפריט טבעונאי נרחב ומשובח במיוחד. בעל המסעדה, ניצן, הוא טבעונאי מושבע כבר שנים וישמח לדעתי לנדב אינפורמציה בנושא ולהכיר עוד טבעונאים... המסעדה ליד הוואדי איפה שהיה השיקשוק. לפרטים אפשר להתקשר לניצן 0544815506
שכחתי לכתוב שהאוכל הוא 70% אורגני... והכל טעים...
מומלץ בחום גם למי שלא "רגיל" לאוכל טבעי. ההורים שלי שרגילים לג'אנק פוד היו ונהנו...
טנא טאו (2007-04-10T13:29:42):
ואיך בכלל ... יוצאים למסעדה, שבכל מקום מכינים אוכל לא טבעונאי ואפילו אוכל טבעוני קשה למצוא כי ביצים וחלב זה כל כך פופולארי...
לגבי יציאות - בעולם יש שלל מסעדות טבעונאיות לגמרי או למחצה - בארץ יש שתיים - בודהה בורגר בת"א ושמבאלה בפרדס חנה. האמת היא אחד הבונוסים שלא התכוונתי היא זה שמצאתי את עצמי עושה משהו הרבה יותר מספק מאשר מסעדות - זהו החפלק!.. כמה כסף בזבזתי על מסעדות שם המזון בד"כ מתובלן מדי, שמן מדי, מעובד מדי, מסחרי מדי.. בזבזתי כל כך הרבה כסף על מזון סוג ב.. למעשה אני תופס במילה את המשחק הקפיטלסטי הקרוי "לאכול בחוץ" ובאמת אוכל בחוץ.
באהבה.
ומה לגביי צום
ומה לגביי צום- בכלל ושל מיצי פירות? הבנתי שלטבעונאים יש נגיעה גם בתחום הזה (או שאולי זה היה רק מי שפגשנו בספרד..)
אני בדיוק בתחילתו של הצום השני שלי לניקוי פנימי של המערכת, ובודקת איך להמשיך בדרך חיה ונאה יותר
(כמה נחמד שלמילים האלה יש משמעות כפולה כזו יפה)
with passion (2007-03-05T21:57:15):
רות - טבעונאים רבים בוחרים בצום כדרך לניקוי ומנוחה.. אני לא סגפן (הטבעונאות היא חיי מלכים בשבילי..) אבל אני עדיין צם לפעמים ולא מתוך סגפנות - אלא פשוט כשאין לי תיאבון.
מה אם משפחה וחברים?
... ואיך בכלל הולכים לבקר משפחה או חברים ...
בכל הנוגע לשינוי אורח חיים לכיוון בריא יותר - לא לחכות עד שיהיה דרסטי - אני ממליץ ומזמין ומבציר לעשות את השינוי עכשיו! לגבי החברים והמשפחה - הדוגמה האישית רק תעשה להם טוב. כשתבואו יום אחד ותגידו שיש לכם סוכרת או רגישות לגלוטן - הם יבינו ויתאימו את עצמם לזה.. אבל למה לחכות עד סוכרת?
באהבה.
האם תזונה חיה מכבידה ומחלישה (רפואה סינית?)?
אופק, מה דעתך על הטענה של הרפואה הסינית וההודית שאכילת רבה של ירקות חיים מכבידה על מערכת העיכול ובטווח הארוך מחלישה אותה?
אישית חוויתי הקלה גדולה בגופי כאשר עברתי לתזונה איור-וודית שרובה מבוססת על קטניות וירקות מבושלים.
with passion (2006-09-07T18:15:05):
כמיטב ידיעתי הטאויזם מדגיש אכילה של ירקות ופירות חיים. נסיוני הוא שלאנשים שהורגלו באכילת מזון שאינו חי (מת?) יש קשיים באכילת אוכל חי שעוברים עם הזמן. יש הממליצים להתחיל את המעבר בצום ממושך, RESET ואז להתחיל עם פירות קלים ולאט לאט להפתח לעולם הטבעונאות הצבעוני.
זיהומים ממזון שגודל עם ביוב?
הרפואה הסינית וההודית שאכילת רבה של ירקות חיים מכבידה על מערכת העיכול ובטווח הארוך מחלישה אותה?
יש נושא שאף אחד לא מעלה, ואנשים מהתרבות המערבית פשוט לא מודעים לו.
אבל מי שמתחיל להתעסק ב בלי חיתולים ובזבל אנושי מגלה משהו מעניין:
בסין נוהגים לשפוך על השדות את מה שהם קוראים "אדמת הלילה" - כלומר, את התכולה של סירי הלילה.
גם בהודו המנהג קיים ברבים מהמקומות.
זה אומר, שכל צמח חי שנקטף בשדה - נשפכו עליו הפרשות אדם טריות.
אם קוראים תיאורים של גידול תינוקות סיני רואים שהתינוקות שם שולטים בהפרשות שלהם מגיל צעיר, אבל הנורמות המקומיות בכפרים ועדיין גם בערים הן, שהם לא פורשים הצידה כדי לעשות את צרכיהם. למשל, הרצפה בסופרמרקט רצופה שלוליות פיפי קטנות, המדרכה, ועוד. מובן שאותו הדבר בכפר.
המסקנות 2:
- הסינים וההודים עמידים יותר מאיתנו לזיהומים הרגילים, כי הם חיים בתוך הפרשות אדם ובהמה באופן רגיל.
- מנסיונם ארוך הטווח, הם למדו לא לאכול שום דבר חי אלא להעביר הכל דרך כבישה או בישול - ולו הקל ביותר, כגון הקפצה בווק.
עקרונות התזונה שלהם טובים גם למי שאוכל ירקות שהושקו במי ביוב (-;
אבל לגבי שאר האנשים - צריך חשיבה מחדש. בתרבות שלנו נורמות החיבור בין אוכל לבין הפרשות שונות במקצת, וזה נותן לנו מרווח קצת יותר גדול להתנסות במזון חי P-:
מסיפורים של אנשים שעברו לתזונה מאחד הסוגים האלה אפשר ללמוד, שרבים מהם עברו דרך איזו תקופת ביניים שבה הגוף הסתגל לשינוי הגדול, ואחרי זה הם מספרים על קפיצת מדרגה משמעותית בבריאות.
מצד שני, אני לא זוכרת שום מחקר שגם תישאל את אלה שלא שרדו את תקופת הביניים הזאת (-;
איפה אפשר להתארח אצל טבעונאים?
מעוניין להתארח אצל משפחה טבעונית או טבעונאית חילונית, למשך סופ"ש (כי אין לי רכב ואני תלוי בעיקר בתחבורה ציבורית). אין לי בעיה לישון על הריצפה.
אני פשוט רוצה קצת לראות ולהרגיש איך זה לחיות בפשטות, מה אוכלים, איך מכינים אוכל, וכו'.
בתמורה, אני יכול ללמד את המשפחה קצת על ג'אגלינג (להטוטנות), שזה אחלה משחק ותחביב לכל המשפחה.
אני יכול ללמד גם איך לשחק (עם כדורים וכו') וגם איך להכין לעצמכם את הציוד באמצעים טבעיים / של מיחזור.
אם זה לא המקום הנכון לפרסם את המודעה הזאת, נא תקנו אותי.
אורי
with passion (2007-04-10T18:44:28):
אורי - אתה מוזמן לבוא אלינו לאמירים ולהתרשם. לינה בשטח תביא מזרון ושק שינה. התמורה תהיה עזרה בגינה - חיתוך עשבים - שתילה - איך אתה עם ילדים בני 6-7? אתה מתחבר איתן? נראה לי נחמד אם תוכל להעשיר את חיי ביתי בלהטוטנות.
מה עושים בקיץ בלי ירוקים?
קודם כל אני מברך על אכילה לפי עונות השנה.. ומאד הגיוני לאכול יותר פירות עסיסיים בתקופת הקיץ ולכן באופן טבעי מתמלאים יותר מזה ופחות מאבוקדו ואגוזים ושאר מאכלי חורף כבדים יותר..
גם הגיוני שלקטים כמונו יעברו קצת צפונה או להרים בתקופת הקיץ כי פשוט יותר כיף שם.. אני הגעתי לארץ בתחילת יוני - והייתה לי אספקה קבועה של עלים ירוקים מאז ועד היום. כאן בהרי הגליל הראשונים מדרום - כל עוד אני משקה - יש שפע של עלים ירוקים (פחות מבחורף אבל יש גם פחות כנימות בקיץ) - חוביזה וחורפיש (ברקנים) יש לי ללא הפסקה. במקום הכוכבית - בקיץ יש את הירוק אדמדם המדהים בשם ריג'ילה או רגילת הגינה - שצומח בכל מקום.. יש ירבוזים וכף אווז.. ואפשר גם לגדל ברוקולי ועלי כרוב ומנגולד וחסות מתחת לעצים בצל.. כתבתי כל עוד משקים באמת.. אז כשאני מטייל אני פשוט מחפש גינות ושואל אם מרססים ובד"כ אין להם בעייה שאני אעשב להם קצת.. אפשר גם למצוא נזילות בצנרת.. מסביבן בד"כ צומח שפע של אוכל חופשי ומלא אהבה.
מה בעונה בתחילת האביב?
אורי יורמן (2007-04-18T21:00:00):
אופק,
בשיחת הטלפון שלנו אמרת לי שזה דוקא נחמד שאנשים שואלים שאלות קשות
אז הנה שאלה שאני מקווה שבסוף יהיה כאן דף שמרכז את התשובה אליה:
מבין הפירות והירקות שנמכרים במכולות / חנויות הטבע / רשתות השיווק - איזה נמצאים בשיא העונה עכשיו?
with passion (2007-04-19T01:27:42):
דווקא בארץ עניין העונתיות נשמר די טוב יחסית למדינות עולם ראשון. בצפון אירופה ואמריקה זה איום.. מזון שמגיע מכל העולם כל השנה ובטעם של פלסטיק.
בארץ צריך לדעת שהירקות-פירות (מלפפונים\עגבניות) הם של קיץ - ואלה שיש בחורף הם מחממות. השאר הירקות הם בעונה.
בפירות - הרבה נשירים שומרים בקירור ומשחררים במהלך השנה - תפוחים אגסים..
השיא כרגע זה תותים, פסיפלורה, בננות, אבוקדו - ואותותו שסק ולאחר מכן תות-עץ. פירות הדר אני ממליץ לעבור במטעים שכבר קטפו וללקט שכחה ופיאה.. אלה הכי טעימים כי נתנו להם להבשיל על העץ. לפני כמה ימים הייתי בתל-אביב והלכתי מכיכר דיזינגוף לאורך הירקון עד מחלף מורשה.. בלי תירוצים! בעיר יש אחלה אוכל ללקט. חוץ משלל צמחי בר - חוביזות גדילנים ואפונים - מצאנו עץ שיזף מדהים במיוחד.. וקרוב יותר למחלף היו מטעי פומילות ואשכוליות.. שהיו פשוט.. פשוט.. heaven!
איך עושים דברים טעימים בוורוד או סגול?
יש מסעדה טבעונאית בסן פרנסיסקו בשם קפה גרטיטיוט או קפה הוכרה - לכל דבר בתפריט יש שם אפירמטיבי - אפשר להזמין "אני מלא שמחה" "אני פתוח" "אני מלא עוצמה".. לא הייתי אף פעם אבל אלה שאני שהיו שיבחו.. המחירים גם עממיים.. ועכשיו יצאה כתבה עליהם בניו יורק טיימס

נא להריר..
אמא אדמה (2007-05-10T20:54:55):
נראה כמו צבע מאכל ...
מה זה?
with passion (2007-05-10T21:17:15):
אם רוצים ורוד - חתיכה קטנה של סלק עושה את העבודה.
אם רוצים סגול כמו בתמונה - להשתמש במה ששחור - פטל שחור או תות עץ שחור הם למעשה סגול כהה שמכתים והופך כל גלידה נאה לצבע סגלגל ניאון בטירוף.
במקרה הזה השתמשו באוכמניות כחולות - את מוזמנת להצטרף אלינו ב 20 ליוני לקטיף עצמי של האוכמניות המדהימות האלו!
תראי אין לי את המתכון המדויק של זה - אבל אני בטוח שחוץ מהבסיס הרגיל (אגוזים ופירות יבשים או תמרים) הסגול למעלה זה על בסיס מקדמיה ואוכמניות כחולות ומשהו מתוק ואבקת פסיליום כדי שזה יעמוד כל כך יפה או שצריך להקפיא את זה ואז לחתוך.
אמא אדמה (2007-05-10T21:40:15):
איפה זה ב- 20 ליוני?
with passion (2007-05-10T22:09:35):
מסיבת מומולדת בטבע
יכול להיות שנלך עוד לפני... אני רוצה האמת להתקשר לשאול מתי הכי מוקדם יש כבר אוכמניות..
מה זה היקמה Jicama?
שאלות לגבי מה שכתבת בדף מה לשים בלחם שאנו אופים (או משהו כזה):
מה זה Jicama (ה"צ'יפס")?
with passion (2007-04-20T00:40:13):
jicama2]+ m[/po].jpg
היקמה זה צמח טרופי - אוכלים את השורש (כמו צנון גדול וחום) - יש לזה טעם מתקתק ועמילני - עוד לא מצאתי מישהו שמכיר את זה בארץ ו\או מגדל. אבל אני אקנה זרעים בפעם הבאה שאני מזמין... במרכז אמריקה זה היה בערימות בכל שוק - היום מוכרים את זה ברחובות במקלונים עם צ'ילי (כמו כל דבר אחר שם..).
האם מיסו הוא מזון חי?
לגבי המיסו במתכון של הבורגר - מיסו זה חי?
מיסו וגם רוטב סויה נחשבים בעיני טבעונאים רבים כמזון חי כל עוד הם לא מפוסטרים (נדיר). גם אלה הלא-מפוסטרים עשויים מסויה\דגנים מבושלים - אולם לאחר מכן יש תהליך של תסיסה (כמו כרוב כבוש או חומץ) - תהליך זה מביא: "חיים חדשים למזון" - אנזימים ובקטריה שלא היו בו קודם - וכל עוד לא מבשלים את זה שוב - זה נחשב בעיני אנשים מסוימים כמזון חי. לפני 3-4 שנים הייתי צורך רוטב סויה חי עד שנמאס לי מהטעם המלוח והמשתלט - כך שלא ביררתי איפה אפשר לרכוש את המוצרים האלה בארץ. יש הוראות ברשת איך להכין בעצמך אבל זה לא פשוט ולוקח שנה..
האם שמרי בירה ושמרים תזונתיים הם מזון חי?
לגבי השמרים במתכון של הבורגר - לאיזה שמרים מתכוונים (אולי שמרי בירה? הם raw?)?
שמרים - הם מתכוונים ל nutritional yeast - אחרת משמרי בירה. למרות שאפשר להשתמש גם בשמרי בירה. שניהם נראים די דומה - צהובים.. אבל השמרים התזונתיים הם פחות אבקה. יש להם טעם דביק וגבינתי. בשני המקרים הם לא מוצרים נאים. אחד זה תוצר לוואי של הכנת בירה והשני מגדלים בתרבויות על סוכר ואז מייבשים. גם מזה נגמלתי לפני כמה שנים.. אבל לשלבי מעבר זה לא רע כקונדימנט.
קמח נא, בצק...
הי אופק,
עלתה אצלנו שאלה שחשבתי שיהיה לך מושג לגביה -
לימדו אותנו (אמא, סבתא...) שלא טוב לאכול קמח נא, או על כל פנים - בצק לא אפוי.
למה, בעצם? אגדה? או שהייבוש-טחינה-לישה באמת עושה לזה משהו שבאמת כבר עדיף לאפות/לבשל?
with passion (2007-06-22T13:51:04):
תבשיל קדרה - באינטואיציה שלי - כשאני רואה את המרקם הדבקי של הבצק - זה עושה כבר כאב בטן רק לחשוב על זה.. קמח זה זרעים יבשים טחונים.. אני חושב שבטבע אנחנו כמעט ולא נאכל זרעים יבשים בלי עיבוד כל שהוא. תנסי לאכול חיטה שלמה.. זה קשה והטעם לא משהו. יש הרבה זרעים שיותר קל לאכול יבש מאשר חיטה (פשתן, שומשום, גדילן) - אבל גם אותם ההרגשה שלי הרבה יותר טובה כשאני משרה אותם או מערבב אותם עם דברים אחרים (עלים ירוקים במיוחד). האמת בשבילי גם הנבטים של דגנים מאד לא טעימים - אבל עכשיו שאני מכין מיצחילאק בשביל היגורט (ראי מוצרי חלב מאגוזים ומזרעים) אז נותרים לי הנבטים של החיטה אחרי החמצה - והם דווקא טעימים לי מאד - ומאד קלים ללעיסה (ממש מתפוצצים בפה). בקיצור - מה שלא אכיל יבש - גם לא יהיה אכיל במיוחד טחון לקמח.. במיוחד בכאלה כמויות. לכן יש אנשים שממליצים על לחם שאור - שם יש בקטריה שעוזרת בעיכול של המזון הקשה הזה.. אני ממליץ על להנביט, להתסיס, ואז לטחון ללחם איסיי משובח. הבישול גורם למזון להשתנות מבחינה כימית ואז מזונות שאנחנו לא אמורים לאכול נעשים אכילים (לפחות מבחינה מרקם וטעם עם הרבה שמן, סוכר, מלח, ותבלינים.. בד"כ כמובן) - והאינסטינקטים מפסיקים לעבוד גם מבחינה של כמות וגם איכות.
שוכנת - תודה על המשוב. נראה לי אקח הפסקה מהעמוד ממנו צטטת עד שאוכל להתבטא באיכות מחברת יותר. עכשיו אלך לכתוב משהו בעמוד עצמו.
יש דבר כזה מלפפון חמוץ נא?
with passion , יש לי שאלה
יש דבר כזה מלפפון חמוץ נא ?
איך עושים את זה ?
אורי יורמן (2007-06-19T09:06:14):
פלוני אלמונית,
יש כזה דבר מלפפון חמוץ לא נא?
(לא זכור לי שאי פעם אמא שלי בישלה אותם כחלק מהתהליך, אבל אולי אני פשוט לא זוכר נכון)
with passion (2007-06-22T21:53:32):
רב המלפפונים החמוצים בשוק לא נאים לשמחתינו ולכן זה מדרבן אותנו להכין אותם לבד באיכות על... כל מה שבפחית שימורים או צנצנת וקום עבר בישול מה לעשות.. לפעמים בשווקים אפשר למצוא מישהו עם דוכן של זיתים שאולי יש לו מלפפונים שהכין ללא פיסטור.. התהליך הוא כבישה במי מלח או בחומץ.. אני אתן את המתכונים בקרוב! סבלנות. זה מאד פשוט להכין לבד ואתן מוזמנות לחפש שלל מתכונים על הרשת.
רוקדת לאור ירח (2007-06-22T22:26:46):
בכלל לא ידעתי שמבשלים אותם... בכל מקרה אצלנו בבית אוכלים רק מלפפונים שאבא שלי מחמיץ והוא לא מבשל. מבאס לדעת שמבשלים אותם, למה לעשות כזה דבר?
{האם חומץ בלסמי נא?
קוראת כאן (2007-09-24T22:59:58):
יש לי שאלה,
בהרבה מתכונים משתמשים בחומץ בלסמי,
ממה מורכב החומץ והאם הוא בריא, ידידותי לקיבה?
with passion (2007-09-25T00:29:57):
חומץ בלסמי אמיתי מורכב מ-100% מיץ ענבים ירוקים שהורתח ורוכז לחצי הכמות.. אחרי זה עבר תהליך של תסיסה וההתישנות בחביות עץ (לפעמים כמה סוגים שונים של עץ כדי לשבח את הטעם) - למשך כמה שנים - לפעמים 25 שנה.. יש בארץ (גם בחנויות טבע) חומצים שקוראים להם בלסמיים.. אבל הם רק חומץ ענבים עם סוכר וצבע מאכל. לכן אפשר להכין חומץ "בלסמי" שכזה די בקלות.. לוקחים חומץ תפוחים או ענבים 100% אורגני... מוסיפים לזה קצת [מיץ] סלק וכמה תמרים (או מייפל\דבש) ומערבבים בבלנדר.. וככה זה גם נא.